Els alumnes de 4t d’ESO del Centre d’Estudis Roca han fet un projecte d’investigació sobre la contaminació a l’avinguda Meridiana, 263, on es troba el centre. En concret, han analitzat la contaminació acústica i ambiental en aquesta ubicació, propera a l’intercanviador de la Sagrera-Meridiana, pel qual passen autobusos i on hi ha parada de metro i Rodalies i també carril bici. Aquesta anàlisi forma part de l’assignatura multidisciplinària Serveis a la comunitat.

Investigació comparativa

Els 60 alumnes de 4t d’ESO del Centre d’Estudis Roca van començar a apropar-se al tema de la contaminació a principi del curs escolar a través de xerrades i formacions específiques. Després han realitzat el treball de camp amb sensors i aparells de precisió.

La investigació ha consistit a comparar el so, les partícules en suspensió (PM10) i el diòxid de nitrogen (NO2) en tres punts diferents a l’altura de l’avinguda Meridiana, 263: al carrer, a un interior d’illa com és el pati de l’escola i al carrer de Juan de Garay, que és el carrer paral·lel per darrere del centre educatiu. “Hi ha una contaminació molt important i hi ha diferència, tant de soroll com de gasos i partícules, si hi ets davant o darrere, ja que l’edifici amorteix molt”, explica Glòria Carlavilla, coordinadora de ciència i matemàtiques de l’ESO del Centre d’Estudis Roca.

A més, l’estudi evidencia que la contaminació en aquesta zona de l’avinguda Meridiana és semblant a la de l’avinguda Diagonal o a la de carrers molt transitats de l’Eixample.

Conscienciar la gent

Els alumnes han començat a sintetitzar i extreure conclusions del treball de camp que han fet. A través de diversos murals i un vídeo presentaran el proper mes la tasca que han fet. Al juny tenen previst dues xerrades, una a l‘Espai Jove Garcilaso i l’altra a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra, per exposar la investigació.

A més, per conscienciar la gent, els estudiants han elaborat cinc anuncis publicitaris que conviden a caminar i fer ús del transport públic o no contaminant per contribuir a reduir la contaminació. Aquestes produccions audiovisuals també van participar en la segona edició del projecte ambiental Enlaira’t, de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire. Dos dels anuncis van ser premiats amb el premi a la millor direcció artística i el del públic.