Un estudi de la Fundació Pere Tarrés evidencia com la pandèmia ha empitjorat la qualitat de vida de les persones cuidadores no professionals. Segons l’informe Avaluació de la qualitat de vida de les persones cuidadores. Impacte de serveis i prestacions en el context covid-19, que s’ha presentat aquest dimecres, el col·lapse del sistema de suport social durant la pandèmia ha generat una sobrecàrrega dels encarregats d’atendre els familiars en situació de dependència.

El treball es basa en 349 entrevistes a professionals i familiars, realitzades entre el mes de maig del 2020 i el gener del 2021. Un 83 % de les persones enquestades assegura que la situació generada pel coronavirus ha tingut una repercussió negativa en la qualitat de vida de les cuidadores no professionals. En la majoria dels casos, expliquen que han viscut un desgast físic i emocional, ansietat i estrès per la incertesa i també pel fet de veure com es deteriora la salut de la persona que cuiden.

Tan sols un 13,4 % dels entrevistats, en canvi, no creuen que la pandèmia els hagi afectat negativament. En aquests casos, afirmen que la seva situació no ha canviat o que, fins i tot, el fet d’estar confinats els ha permès conciliar millor la vida personal amb la tasca de tenir cura de les persones dependents.

Més hores i menys suport

L’estudi també conclou que s’ha produït una sobrecàrrega per a les persones que en cuiden d’altres. El 14,7 % dels enquestats confirmen que confinament i la disminució del suport familiar per les restriccions de mobilitat han implicat un augment de les hores dedicades a les cures. Així mateix, un 8 % posa de manifest que la situació generada per la pandèmia els ha dificultat l’accés als serveis de suport habituals, com els centres de dia, l’assistència a domicili o la teleassistència.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a