El coronavirus ha empitjorat la situació de les persones malaltes de càncer. Un terç dels afectats van patir depressió i ansietat durant la primera onada, però al novembre ja eren un 41 %. Són dades de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, que alerta que no tots els pacients ni els seus familiars han pogut tenir atenció psicològica en temps tan complicats com els de la pandèmia.

Com que es tracta de persones de risc per al coronavirus, moltes pateixen l’angoixa del contagi, i no senten incertesa per quan les vacunaran. És el cas de la Gemma Eixarch, que després de passar més de dos mesos sense sortir de casa per por de la covid-19, explica que va tornar a “viure amb certa normalitat”, però sense agafar el transport públic i sent molt prudent. Ara, però, ha tornat a agafar por veient les xifres de contagis de la tercera onada. “No sé quan em vacunaran, davant meu hi ha moltes persones més vulnerables que jo”, lamenta Eixarch.

Retards en cites mèdiques

Un de cada cinc pacients no va ser diagnosticat durant el confinament o se’l va diagnosticar tard. Però també hi ha hagut retards en les cites mèdiques. La Sònia Melero va començar el tractament d’un càncer de mama just quan va esclatar la pandèmia, en ple confinament. No va rebre les cites mèdiques que li tocaven a temps i parlar amb l’hospital era impossible.

Sembla que els que tenim càncer hem passat a un segon pla”

Finalment la van visitar, i ara fa 10 mesos que espera cita per fer rehabilitació. “Sembla que els que tenim càncer hem passat a un segon pla, ara tot és covid”, diu la Sònia. La psicòloga de l’AECC la va ajudar en els moments més durs, i assegura que sense l’associació hauria estat molt sola.

El càncer empitjora la situació econòmica

Estar malalt té repercussions econòmiques i, en el cas del càncer, té especial incidència. Els tractaments mèdics llargs, que molt sovint exigeixen baixes prolongades, suposen també una reducció del sou que es percebia en el moment en què es va detectar la malaltia, que queda com a molt al 75 %. Però amb la crisi econòmica que ha acompanyat la pandèmia, moltes persones no tenien feina o estaven en ERTO quan se’ls ha diagnosticat el càncer, i se’ls suma el maldecap de no tenir la subsistència assegurada.

Segons l’AECC, un 20 % dels malalts de càncer van empitjorar la seva situació econòmica durant el confinament, i al novembre el 17 % no s’havia recuperat dels problemes econòmics.