L’acte ha començat amb una ofrena floral als companys morts en acte de servei que ha presidit el director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Soler i Campins, en absència del conseller d’Interior, Joaquim Forn. Ara bé, no hi ha participat cap autoritat espanyola ni cap representant de l’Exèrcit, de la Policia Nacional, de la Guàrdia Civil ni tampoc cap jutge ni fiscal, tot i que estaven convidats a la cerimònia. Una absència que, de fet, no ha passat desapercebuda perquè aquest dijous la Fiscalia de Barcelona va anunciar que no enviarà cap més subordinat a fer classes a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. En canvi, sí que hi ha assistit l’intendent major de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez, representants de Protecció Civil, dels Agents Rurals i dels Bombers, entre d’altres.

El director de la policia catalana ha estat l’encarregat de cloure l’acte amb un missatge en què ha defensat la tasca dels Mossos d’Esquadra, davant les crítiques i investigacions judicials al cos per la suposada passivitat l’1 d’octubre. “No deixarem que ningú qüestioni la nostra professionalitat”, ha dit Soler, que ha remarcat que seguiran actuant d’acord amb els valors que els són propis, com el de mantenir la seguretat i el respecte a tots els ciutadans.

Trapero i Laplana ja han entregat el passaport

Tant el major com la intendent Teresa Laplana, en llibertat provisional per un suposat delicte de sedició, ja han entregat el seu passaport a la magistrada de l’Audiència Nacional, segons l’agència EFE que cita fonts jurídiques. També li han facilitat la direcció del seu domicili particular, encara que en un primer moment van intentar donar la del seu lloc del treball, el complex central Egara, a Sabadell (Vallès Occidental). La magistrada però no ho va acceptar i finalment li han donat la direcció del seu domicili i li han sol·licitat que aquesta informació vagi en un sobre tancat per qüestions de seguretat.