Els xàfecs de la nit i la matinada de divendres han estat els darrers de l’episodi de precipitació que va iniciar-se dimecres a la tarda. La pluja ha acumulat registres notables a Barcelona, malgrat que han estat força irregulars,  quelcom habitual quan la precipitació va associada a xàfecs forts o tempestes.

Cal fer notar que han estat nombrosos els observatoris barcelonins que han totalitzat quantitats superiors als 80 o 90 litres per metre quadrat, que equival aproximadament al que sol caure de mitjana al mes d’octubre segons les estadístiques.

El 19 d’octubre, el dia més plujós dels darrers tres anys

Dijous es van recollir 94 litres per metre quadrat a l’Observatori Fabra. Per trobar un dia tant o més plujós que el d’ahir en aquest punt del Tibidabo caldria retrocedir fins al 28 de setembre del 2014, jornada en la qual van caure’n 100 litres.

El darrer episodi general i abundant de pluja a Barcelona i en el conjunt del país d’enguany correspon al dels dies 24 i 25 de març. El dia 24 de març, com a exemple, a l’Observatori Fabra van recollir 92 litres per metre quadrat o a betevé, 52 litres.

La pluja ha deixat registres significatius també a l’entorn metropolità de Barcelona. Entre altres registres, cal destacar els 123 de l’estació del Meteocat de Vallirana, 100 a Badalona, 99 a Vilanova del Vallès o 93 a Sant Cugat del Vallès.

Els xàfecs han regat tot el territori, tot i que els més abundants s’han concentrat en àmbits del litoral i el prelitoral. A les capçaleres dels rius s’han superat també els 50 litres per metre quadrat, un fet que afavorirà a fer pujar el nivell dels embassaments de les conques internes, que dijous al matí es trobaven només al 53 % de capacitat.

Finalment cal destacar que la pluja ha servit també per maquillar el total de precipitació anual, tot i que encara es troba força per sota del que tocaria i convé que continuï plovent els pròxims mesos. A betevé, per exemple, al barri del Poblenou, aquest 2017 s’han recollit 364 litres per metre quadrat. Resten  poc més de dos mesos per assolir la marca dels 600 litres, el valor que correspon a la mitjana anual aproximada de Barcelona.