La sentència és molt clara. Només que el carterista baixi les escales i entri al metro, la policia el pot detenir i enviar-lo directament a la presó. No cal ni judici. Els Mossos el van identificar per primer cop el 2005 i des de llavors acumula una trentena de denúncies. Sempre per furts. L'ordre que ha dictat la jutgessa suposa un canvi a l'hora d'abordar el problema de la multireincidència. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "El jutge permet que es dicti ordre d'allunyament del metro, no per amenaces, com existien ja alguns casos, sinó per reincidència en els furts i ens els robatoris, i per tant ho veiem molt positiu." La mesura és pionera a Catalunya. Fins ara, només s'havien dictat ordres d'allunyament respecte a alguns establiments comercials. Des fa uns mesos, però, la fiscalia ha canviat d'estratègia. Té identificats un centenar llarg de carteristes habituals. Cada cop que els porta a judici, demana al jutge que els prohibeixi l'entrada a tota la xarxa de metro. JOSÉ MIGUEL COMPAÑY, portaveu de la Fiscalia Provincial de Barcelona: "S'entén que el delinqüent pot agafar un altre mitjà de transport que no és el metro, amb el qual la seva llibertat no estaria limitada. Nosaltres entenem que es produeix una gran protecció per als ciutadans perquè aquestes persones van al metro no com a mitjà de transport sinó com a lloc habitual on cometen els delictes." Tota aquesta feina s'està fent en coordinació amb la policia. "Ara fa un any i mig es va posar en marxa l'operatiu Xarxa. Gràcies a aquest dispositiu s'han pogut identificar molts carteristes del metro i demostrar que han fet del metro el seu lloc de feina." Segons la policia, els furts al metro han baixat prop d'un 15%. Però asseguren que queda molta feina per fer. Per exemple, el Ministeri de Justícia encara no ha posat en marxa el registre únic de faltes, una base de dades comuna que permetria saber si un lladre ha robat en altres punts de l'estat.

La sentència és molt clara. Només que el carterista baixi les escales i entri al metro, la policia el pot detenir i enviar-lo directament a presó. No cal ni judici. Els Mossos el van identificar per primera vegada el 2005 i des de llavors acumula una trentena de denúncies, sempre per furts.

La mesura és pionera a Catalunya. Fins ara, només s’havien dictat ordres d’allunyament respecte a alguns establiments comercials. Des fa uns mesos, però, la fiscalia ha canviat d’estratègia. Té identificats un centenar llarg de carteristes habituals. Cada cop que els porta a judici, demana al jutge que els prohibeixi l’entrada a tota la xarxa de metro.

L’ordre que ha dictat el jutge suposa un canvi important a l’hora d’abordar el problema de la multireincidència. Des de l’Ajuntament esperen que la notícia s’escampi ràpidament entre els carteristes. Sobretot, perquè sàpiguen que el setge policial contra ells s’estreny cada cop més. De fet, des de l’estiu de 2011 que Mossos i Guàrdia Urbana actuen conjuntament al suburbà. El dispositiu anomenat Xarxa ha permès identificar centenars de carteristes i demostrar que molts delinqüents utilitzaven el metro com a “modus vivendi”.

Segons la policia, els furts al metro han baixat prop d’un 15%. Però asseguren que encara queda feina per fer. Per exemple, el Ministeri de Justícia encara no ha posat en marxa el registre únic de faltes. Això vol dir que si un carterista ha comès un robatori a Madrid, als agents de Barcelona no els apareix a les seves bases de dades i per tant, no poden saber si és un lladre multireincident o no.