Hem avançat molt i de manera molt ràpida. La situació és molt difícil encara, però molt millor que al març“. Aquest és el missatge d’optimisme de Carolina Garcia-Vidal, especialista del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic. En declaracions al programa ‘reset’, de betevé, la també investigadora del grup Infecció nosocomial de l’IDIBAPS ha subratllat que “hem d’estar contents” perquè “de com estàvem al març a com estem ara hem avançat moltíssim, d’una manera que fa 20 anys no hauria estat possible“.

En un sentit similar s’ha manifestat també Judit Villar, adjunta al Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar. “Ara hem pogut individualitzar més els tractaments i veure quins són més adients per a cada tipus de pacient”, ha explicat, la qual cosa “creiem que és una de les causes que hagi baixat la mortalitat“. Al Clínic, per exemple, la mortalitat per covid-19 ha baixat d’un 11,6 % a un 1,4 %.

Més experiència

Segons Garcia-Vidal, hi ha diversos factors que permeten afirmar que la situació actual és millor. “Els metges i les infermeres cada vegada tenen més experiència“, ha destacat, sobretot pel que fa a la gestió: “No és el mateix que de sobte t’arribi una onada com la que va arribar, que ja tenir l’experiència sobre com pujar i baixar els llits de la UCI o com aconseguir i utilitzar els respiradors“. També ha qualificat d'”importantíssimes” algunes decisions, com el fet de reduir l’accés de visitants als hospitals.

Tractaments individuals

El que també ha estat “clau“, segons l’especialista del Servei de Malalties Infeccioses del Clínic, ha estat l’elaboració d’uns patrons per “diferenciar què li passa a cada moment a cadascun dels pacients per poder-los donar un tractament personalitzat“. Per la també investigadora de l’IDIBAPS “quan tens la infecció, passen moltes coses i, si intentes trobar-hi una única solució, comences equivocant-te“.

Ha estat clau l’elaboració de patrons per diferenciar què li passa a cadascun dels pacients i donar-los un tractament personalitzat
Carolina Garcia-Vidal, especialista del Servei de Malalties Infeccioses del Clínic

Garcia-Vidal ha posat de manifest que “la interacció del virus amb cada persona és molt diferent“, quan algú està greu, cal saber si és per inflamació, hipercoagulació o una superinfecció: “Cadascuna d’aquestes coses necessita un tractament específic“. Mentre que, segons Judit Villar, des d’un començament s’han fet servir antiinflamatoris “a grosso modo”, però “ara sabem millor quin perfil de pacient i en quin moment se’l beneficia més donant-li un antiviral o un antiinflamatori“.

Atenció d’altres patologies

Totes aquestes millores, han permès mantenir l’atenció de pacients que no són de covid-19, la qual cosa suposa una “sobrecàrrega“, segons la doctora del Clínic, perquè “són 200 o 300 malalts més” dels que hi havia normalment. En aquest punt, Villar també ha ressaltat el fet que s’estigui fent un “esforç extra” per “atendre tota la patologia no covid”. Igualment, ha assegurat que, l’any passat, hi va haver un “excés” de mortalitat per causes diferents al coronavirus, la qual cosa creu que “un dia s’haurà d’analitzar”.

S’està fent un esforç extra per atendre tota la patologia no covid, que l’any passat va provocar un excés de mortalitat
Judit Villar, adjunta al Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar

Nous tractaments

Les dues especialistes també han destacat com un factor “important” l’aparició de nous tractaments. Tot i això, “hem de posar les coses al seu lloc“, ha dit Garcia-Vidal, perquè “de vegades pequem d’optimisme”. En aquest sentit, Villar ja demanat “ser molt curoses” respecte als avenços com l’aplicació de l’Aplidin, la ivermictina o les immunoglobines a la lluita contra el coronavirus.

El raloxifè

Un dels nous tractaments que s’estan investigant és el raloxifè. Un estudi del Centre de Biotecnologia Molecular de la UPC n’ha demostrat l’eficàcia per tractar els casos més greus. L’investigador Juan Jesús Pérez ha explicat al ‘reset’ que aquest medicament funciona com a “inhibidor” del procés inflamatori que sovint es complica amb el SARS-COV-2. Segons ha dit, però, “ara s’ha de fer un assaig clínic en humans” per confirmar que sigui eficaç.