Amb el 86% dels vots a favor, la nova executiva dissenyada per Miquel Iceta ha quedat ratificada aquest matí en el congrés extraordinari del partit. "Ara toca arremengar-se." I ho farà amb els 45 membres que l'acompanyen, bona part dels quals provenen del món municipal. Un fet gens casual amb les eleccions a pocs mesos vista. De l'Ajuntament de Barcelona, per exemple, hi té un lloc destacat la regidora Assumpta Escarp, com a secretària d'organització. Però també hi trobem Carles Martí, Imma Moraleda, Guillem Espriu o Pilar Díaz. Davant del nou secretari general del PSOE i de la presidenta d'Andalusia, Miquel Iceta ha reconegut que la solució de l'encaix entre Catalunya i Espanya haurà de passar per les urnes. Ara bé, ha defensat que l'única via possible és la reforma federal. MIQUEL ICETA, primer secretari del PSC "No hi haurà cap canvi substancial en la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya que no passi pel camí del diàleg, la negociació i el pacte." I això és precisament el que també Pedro Sánchez ha exigit a Artur Mas i a Mariano Rajoy. PEDRO SÁNCHEZ, secretari general electe del PSOE "Vamos a proponer a Rajoy y a Mas que se dejen de reproches y que se pongan a trabajar, a negociar y a reformar la Constitución española para que tengamos una España federal." Conscient dels reptes que el partit té a partir d'ara, Iceta ha animat els socialistes a no defallir. En el discurs de cloenda també ha deixat un missatge als crítics. Ha dit que al PSC hi falta gent i que caldrà recuperar els que ha perdut pel camí.

L’executiva de Miquel Iceta ha volgut incorporar noms de les diferents ales del partit. Tot i això, l’estructura s’ha dissenyat amb la mirada posada en les eleccions municipals de 2015. Per això, destaquen noms provinents del món municipal, com Assumpta Escarp, Carles Martí o Imma Moraleda.

Prova de la voluntat d’aglutinar diferents corrents, l’alcalde de Lleida serà el president del PSC. Àngel Ros va lliurar el seu escó al Parlament per discrepàncies amb la cúpula de Pere Navarro sobre la consulta sobiranista. També se sumarà a l’equip l’alcaldesa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, com a viceprimera secretària.

El nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que ha estat present al congrés extraordinari del PSC, ha defensat el federalisme i la reforma constitucional com a recepta per desencallar la falta de diàleg entre els governs català i espanyol.