Busquen voluntaris entre el públic i s'amaguen darrere aquests taulons. Els gossos de la unitat canina dels Mossos els hauran de trobar. És el primer exercici que veuen d'aquests animals i se sorprenen de la rapidesa amb què els han localitzat. El pas següent és buscar droga a les maletes d'aquests viatgers, que s'esperen immòbils al costat de l'equipatge fins que el gos no enllesteix la feina. Aquí s'han aplegat un centenar de persones. Nens, nenes i adults amb discapacitats físiques o intel·lectuals i també alumnes de l'escola Sagrat Cor de Sarrià. NÚRIA CARDONA, tècnica de persones amb discapacitat del districte de Sarrià - Sant Gervasi "Intentem fer l'activitat d'una manera que ells la puguin gaudir. Tenint en compte les seves capacitats i les seves discapacitats, les dificultats que puguin tenir, muntar l'activitat perquè tothom la pugui dur a terme, perquè ningú no tingui cap problema a ser-hi." Acabada l'exhibició, tenen l'oportunitat de pujar als vehicles policials i alguns fins i tot han pogut provar els materials que fan servir els agents. "Cuando la bala impacta lo que le va a hacer va a ser un golpe hacia atrás y le va a hacer, pues nada, un morado, porque la bala le va a dar aquí con mucha fuerza." DAVID MONTSERRAT, Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà "Intentem conjugar aquestes dues parts. La part més visible, de les motocicletes i els vehicles que veuen circulant per les ciutats, en aquest cas per la ciutat de Barcelona; amb aquesta unitat canina, que potser es desconeix més quina n'és la funció." L'objectiu de jornades com aquesta és apropar el cos de Mossos als infants i al col·lectiu de persones amb discapacitat. Avui, però, es tracta només d'observar i provar. Les explicacions sobre què han de fer si algun cop tenen un problema, les deixen per a una altra ocasió.

La visita dels Mossos d’Esquadra consta de dues parts. La primera, una exhibició canina en què els gossos de la policia els demostren les habilitats que tenen a l’hora de trobar persones, en aquest cas, voluntaris amagats darrere un munt de taulons. Un altre dels exercicis consisteix a trobar droga en una maleta, camuflada entre moltes altres en què no n’hi ha ni rastre.

Després, el públic té l’oportunitat de pujar als cotxes i motos policials i d’aprendre, per exemple, a fer sonar la sirena. Fins i tot es poden emprovar materials com, per exemple, les armilles antibales. D’aquesta manera, segons explica el caporal de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà, David Montserrat, conjuguen dos vessants molt diferents, “la part més visible, de les motocicletes i els vehicles que veuen circulant per les ciutats […]; amb aquesta unitat canina, que potser es desconeix més quina n’és la funció”.

En aquesta jornada hi han participat un centenar de persones, entre els quals infants i adults amb discapacitats físiques o intel·lectuals, i també alumnes de l’escola Sagrat Cor de Sarrià. Es tracta d’un dia dedicat, sobretot, a observar i provar i en què es deixen al marge les explicacions teòriques sobre què han de fer si algun cop tenen un problema.