A les quatre de la matinada, agents de la Policia Nacional han entrat en aquest solar que hi ha a tocar del Mercat dels Encants. D'aquí se n'han emportat un home, d'uns 32 anys, que des de feia uns mesos vivia dins d'una de les barraques. Es dedicava a recollir ferralla i papers. Fa uns dies els seus companys van començar a sospitar que hi passava alguna cosa. "Nosostros ya sabíamos que la policia estava vigilando estas barracas..." El que no s'imaginaven és que fos per enaltiment del terrorisme. També s'han quedat sorpresos els veïns d'un altre dels arrestats en aquest cas, al barri del Besòs i el Maresme. De matinada, els agents han rebentat la porta de casa seva i s'han emportat detingut un home. Vivia amb la seva dona i el seu fill. La policia també s'ha endut del pis diverses caixes amb material relacionat amb la investigació. Maribel Santiago "Yo esta mañana lo que he visto ha sido mucha policia..." La resta de detencions s'han fet al Raval. En total, hi ha cinc persones arrestades, totes d'origen tunisià, per un delicte d'enaltiment al terrorisme. Suposadament, distribuïen vídeos, fotografies i textos de caire radical. Hi havia, per exemple, discursos de líders gihadistes com Osama bin Laden o Abu Mussab Al-Zarqawi. En d'altres, s'hi explicava com fabricar una bomba.

L’actuació, batejada com a operació Kartago, l’està realitzant la Comissaria General del Cos Nacional de la Policia en col·laboració amb la Brigada Provincial d’Informació de Barcelona, sota la direcció del Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional.

Segons les primeres informacions, els detinguts es dedicaven a divulgar, a través de les xarxes socials, material multimèdia amb contingut gihadista. Des que se’ls segueix la pista, els arrestats podrien haver difós més de 400 arxius d’enaltiment del terrorisme islamista. Hi apareixen discursos d’Ossama bin Laden i Al-Zarqawi, així com vídeos sobre atemptats, sobre com fabricar explosius, imatges de mujahidins entrenant-se i d’afusellaments i execucions sumàries.

Un dels detinguts ha estat arrestat en una barraca dels Encants

La investigació, que ha permès la detenció de cinc persones d’origen tunisià, va arrencar a principis de 2012, quan es va tenir constància que un grup establert a la ciutat estava penjant fotografies i vídeos a Internet que enllaçaven amb pàgines web estretament lligades a Al-Qaida. Hi feien, a més, comentaris en què suposadament quedava acreditat el suport a les accions islamistes. Els investigadors apunten que els integrants de la banda es poden haver anat radicalitzant, sobretot arran d’un viatge realitzat en el darrer mes a Tunísia.

Als passadissos del Congrés, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, ha dit que l’operació pretén “neutralitzar” activitats que causen “preocupació” a Europa, també quan les lideren persones sense vincles directes amb Al-Qaida però fetes en nom d’aquest o altres grups terroristes.

L’amenaça islamista

Tot i que en els darrers mesos l’amenaça latent del terrorisme islamista semblava haver quedat relativament esvaïda, no fa tant que el director de la Policia Nacional a Catalunya, Ignacio Cosidó, va alertar del contrari. El gener de 2012 va recordar que en sis anys s’havien desarticulat 12 cèl·lules gihadistes i detingut 127 persones. I mantenia que l’integrisme seguia ben viu a Catalunya, i que per això la Policia Nacional continuaria destinant els màxims esforços a lluitar-hi, com es fa també amb el crim organitzat.

Una de les últimes actuacions policials de més impacte a la ciutat contra l’integrisme es va produir el desembre de 2010. Aleshores, la policia va arrestar set persones al barri del Raval, i també a Badalona, per falsificar presumptament documents que després feien arribar a membres d’organitzacions pròximes a Al-Qaida. Poques setmanes després, es va detenir al carrer Ample, al Gòtic, un home de nacionalitat pakistanesa, a qui igualment es va vincular a aquesta organització terrorista.