Els Mossos d’Esquadra i la Guardia di Finanza —la policia italiana—, en coordinació amb l’Europol, han desmantellat una de les organitzacions criminals dedicada al tràfic d’haxix i marihuana més importants del nord d’Itàlia i que ja s’estava estenent a Catalunya. Segons els Mossos es tracta de l’operació més important de la història del cos policial en aquest àmbit.

El dispositiu es va dur a terme el passat 17 d’octubre de forma simultània als dos països. S’han detingut 78 persones —20 a Catalunya— i més d’un centenar d’escorcolls —a Catalunya, una trentena—. A casa nostra, a més, s’han decomissat 1.200 kg de haxix i 44 kg marihuana, valorats en més de tres milions d’euros al mercat il·lícit.

L’objectiu del grup, era aprovisionar-se d’haixix i de marihuana —que en molts casos provenia del Marroc— per després, enviar-la des de Catalunya en camions al nord d’Itàlia. A casa nostra, disposaven d’un centre logístic a Sant Fost de Campsentelles que simulava dur a terme una altra activitat econòmica.

En total, el dispositiu ha permès intervenir a Catalunya un total de 716.726 euros en efectiu, 80.000 en criptomonedes, sis vehicles d’alta gamma i tres immobles. A Itàlia la Guardia di Finanza ha intervingut dotze vehicles d’alta gamma i ha confiscat béns per valor de 129 milions d’euros.

Un fals segrest, l’origen del contacte entre els cossos policials

El contacte entre els dos cossos policials va començar el gener de l’any passat, arran d’un fals segrest (que no té vinculació amb aquesta operació). Arran d’aquest cas, la policia italiana va comunicar als Mossos que aquest grup estava operant a Catalunya i que a un d’aquests grups se li havien decomissat 300.000 euros al carrer durant la pandèmia. La policia catalana va començar a estirar el fil i van localitzar set dels presumptes membres del grup: duien un alt nivell de vida i no tenien cap activitat laboral coneguda.

Un sistema bancari opac

Els Mossos han detallat que l’intercanvi econòmic es feia a través d’un sistema opac controlat per ciutadans xinesos i que ha estat detectat a Catalunya per primera vegada. Aquest sistema, es coneix com a sistema “fei chien” o “hawalla” i està basat, segons els Mossos, en una relació de confiança. Els diners no viatjaven, sinó que es transferien d’un país a un altre a través d’oficines, delegacions o negocis. El receptor dels diners rebia un codi per poder cobrar la quantitat acordada. A Catalunya, s’han localitzat set naus industrials i locals a Badalona. La investigació econòmica paral·lela ha acabat amb 30 persones detingudes.