El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, destaca la importància del simulacre d’atemptat terrorista que es farà aquest dijous a la nit a l’estació de Sants. “Pot semblar un joc, però és realment molt important”, ha dit en una entrevista al ‘Cafè d’idees’, de TVE. Elena ha explicat que aquest simulacre estava planificat abans que esclatés el conflicte entre Israel i Hamas, i ha dit que es fa per provar tots els serveis de seguretat i emergències.
El conseller ha donat detalls de com serà l’acció d’aquest dijous a la nit. Simularà un atemptat produït per un grup terrorista “on algunes persones perden la vida”. A partir d’aquí es provarà com s’actua, com s’atén els ferits, com es protegeix la zona, com es tanca el perímetre per evitar que els terroristes fugin o com es protegeix la zona. “Els simulacres són per testejar i canvia coses. Són molt útils”, ha explicat Elena, que relata que aquesta també era una reclamació de les associacions de víctimes d’atemptats terroristes.
El simulacre “més complex” que s’ha fet mai
El conseller estarà present aquest dijous a la nit en el simulacre de l’estació de Sants i presidirà el centre de coordinació juntament amb tots els dispositius que hi haurà. Les xifres dels participants del simulacre, més de 500 persones, certifiquen que serà el “més complex” fet mai a Catalunya. Hi haurà, entre d’altres, 170 mossos d’esquadra i 200 figurants.
“No s’ha d’apujar al nivell 5 d’alerta antiterrorista”
Pel que fa a l’alerta terrorista, Elena defensa que no s’ha d’apujar al nivell 5, el màxim previst. Defensa que s’ha establert un nivell 4 “reforçat”, amb més controls a determinats indrets, com els centres de culte o les aglomeracions. El conseller reconeix que “és evident que s’ha produït un salt d’escala” arran de l’esclat del conflicte entre Israel i Hamas, però argumenta que la situació s’analitza de forma diària en coordinació amb les policies europees “si hi ha un canvi o una escalada”.
El conseller també ha reconegut que la policia controla un grup de persones a Catalunya que “comparteixen un perfil de radicalització i que eventualment poden sentir-se cridades a fer una acció“.