La justícia d’Itàlia confisca el vaixell de Proactiva Open Arms

El jutge acusa l'ONG d'afavorir la immigració il·legal però desestima el delicte d'organització criminal, segons fonts de la defensa citades per EFE

Fins ara, els advocats de Proactiva Open Arms encara no han rebut la notificació del jutge i, per tant, no coneixen de primera mà la seva decisió, que arriba després que el vaixell de l’ONG quedés immobilitzat a Sicília per rescatar 216 migrants que fugien de Líbia.

El fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, afirma estar preocupat per la situació actual dels membres de l’ONG, que poden ser acusats d’afavorir la immigració il·legal clandestina. En aquest sentit, Camps lamenta que puguin anar a la presó. “Sobretot quan parlem de penes de 15 anys“, ha apuntat. Per això, ara tots els recursos se centren a preparar la defensa.

L’organització assegura que hi ha estan preparant una altra embarcació per sortir. Tot i això, segons ha explicat Òscar Camps des del Parlament Europeu, “encara no està habilitada”. Això sí, Open Arms ha anunciat que viatjarà diumenge que ve a un altre país europeu on hi ha una possible tercera embarcació que pugui fer les tasques humanitàries que feia fins ara l’Open Arms.

Mostres de suport a Open Arms

La immobilització de l’embarcació per part de la justícia italiana va provocar protestes ciutadanes, com una concentració davant de l’oficina del Parlament Europeu a Barcelona. Les mostres de suport cap a l’entitat de salvament també es van fer veure a través d’una campanya a la plataforma Change.org, que demana al Govern espanyol que exigeixi a Itàlia l’alliberament de l’Open Arms retingut a Sicília.

També hi ha hagut un rebuig polític contra la immobilització del vaixell. L’alcaldessa Ada Colau va mostrar el seu suport a la tasca humanitària de Proactiva Open Arms.

El síndic demana la intervenció del Govern espanyol

El síndic de greuges, Rafel Ribó, ha demanat la implicació del ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, en aquest cas. En un escrit, Ribó vol que el govern central defensi els membres de l’ONG acusats d’haver afavorit la immigració clandestina. En aquest sentit, el síndic considera que la interpretació dels fets dels quals se’ls s’acusa és “absolutament perversa i contrària“.

seccions
etiquetes