Actualment, l’autisme no té cura però s’ha demostrat que una intervenció primerenca en minimitza els efectes. Actualment és el trastorn mental més greu que afecta la població infantil i juvenil. L’associació Autisme Europa calcula que actualment una de cada 100 persones té el trastorn de l’espectre autista (TEA), una xifra inferior a la que donen des dels Estats Units, on la prevalença és de una de cada 68 persones.

La prioritat és l’abordatge precoç del trastorn

Els experts demanen a l’Administració que avanci les proves per fer-ne la detecció precoç. Diuen que l’edat òptima per detectar els casos seria als 18 mesos, fins i tot alguns diuen que abans. Segons Rosa Serrano, presidenta de la Federació Catalana d’Autisme, les proves triguen molt de temps a fer-se perquè els metges “són prudents a l’hora de derivar els nens a un neuropediatra”. Des de l’entitat asseguren que habitualment a Catalunya les proves es fan quan els infants tenen entre tres i quatre anys i es perd “un temps valuós en el desenvolupament físic i intel·lectual” d’aquesta població.

Hi ha alguns símptomes que són adherents als nens que tenen TEA i que poden donar pistes a la família sobre la problemàtica que té la criatura. Aquests són: un nen que no mira, no somriu, no assenyala o bé, per exemple, no camina quan ho hauria de fer.

Des de la Federació també es demana que “s’agilitzin els tràmits dels ajuts” que es deriven de la Llei d’autonomia personal i atenció a les persones que són dependents. Denuncien que fer-se càrrec d’un menor amb autisme suposa un sobrecost perquè s’han de fer tractaments intensius que només amb el sistema públic no són suficients.

S’il·luminaran els edificis de blau

El Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme se celebrarà el 2 d’abril i durà el lema “Trenquem junts les barreres per l’autisme. Fem una societat accessible”. Un total de 70 edificis de Catalunya s’il·luminaran de blau. A Barcelona ho faran alguns com la façana de l’Ajuntament de Barcelona, la Casa Batlló, la Sagrada Família, el Gran Teatre del Liceu, el MACBA, l’Arc de Triomf, i el Teatre Nacional de Catalunya, entre d’altres.

Programació especial sobre l’autisme a betevé

betevé ha engegat un projecte especial per fer difusió del Trastorn de l’Espectre Autista. Dona a conèixer a través de reportatges la vida de persones que conviuen amb aquesta condició. També es parla amb experts, tant psicòlegs i psiquiatres, i amb les famílies. El projecte especial es podrà consultar al web de betevé fins al 2 d’abril. Aquest dia hi haurà una programació especial a betevé en què aquesta temàtica serà la protagonista de diferents programes. Es podrà veure a les 21 hores el documental ‘Sentir’, que mostra la part més sensorial d’una persona amb autisme. I a les 21.30 hores hi haurà un debat que conduirà Olga València amb diferents convidats com Ramon Cererols, persona amb Asperger; Joan Cruells Pagés, psiquiatre; Roser Galí, directora general de Famílies del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, i Neus Payerol, directora de l’associació Junts Autisme i membre de la Federació Catalana d’Autisme.