Després d’anys de cursa judicial, l’exagent de la Guàrdia Urbana Vicenç Flores ha vist l’esperança. L’ONU ha dictaminat que el van discriminar quan l’Ajuntament el va expulsar del cos en quedar ferit per una actuació policial. Aquest divendres al matí, acompanyat d’entitats, sindicats i associacions, Flores ha entregat el document al consistori. Fonts municipals han explicat a betevé que, en els propers dies, s’estudiarà el dictamen.

L’instint policial, una mala passada per a l’agent

Els fets es remunten al març del 2009, quan a Flores el va envestir un cotxe mentre es dirigia al Poblenou per un cas de violència masclista. Es va fer mal al peu i, un any més tard, encara convalescent i en plena recuperació, se’n va fer més en intentar evitar un robatori amb força al carrer. A partir d’aleshores tot es va complicar: va obtenir la discapacitat permanent i el van acomiadar del cos amb el 55 % del sou com a pensió.

L’incident el va enfonsar però, assegura, mai no s’ha cansat d’exigir que el reincorporin. “Per què no puc fer de conserge, d’administratiu, agafar el telèfon, educació viària…? El missatge que llancen és: tu ja no vals!“, lamenta Flores. Una tesi que comparteix el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI). El president de l’entitat, Antonio Guillén, afirma que el cas és clarament “discriminatori”.

El sindicat CSIF denuncia més casos similars

Segons el sindicat CSIF, no és l’únic. Denuncia que els passa a una quarantena de policies més. “Hi ha més agents que podrien patir algun tipus de malaltia i no ho diuen perquè, de fer-ho, estarien al carrer”, revela Eugenio Sambrano, el secretari d’organització i comunicació del sindicat. “S’estan vivint vertaders drames al cos de la Guàrdia Urbana i a aquest Ajuntament no li importa”, afegeix.

En els darrers nou anys, Flores ha acudit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), al Tribunal Constitucional i al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Tot han estat negatives, fins ara. Nacions Unides creu que el reglament de segona activitat de la Guàrdia Urbana, que expulsa treballadors del cos en casos com aquest, vulnera els drets de les persones amb discapacitat. És el primer dictamen de cinc que hi ha en marxa entre policia local i autonòmica.

El consistori recorda que el dictamen no és vinculant

Segons Àngel Gómez, de l’associació de Mossos d’Esquadra amb discapacitat (AILMED), el dictamen de l’ONU “no és una sentència però obre moltes portes: la via administrativa, la via de la reclamació patrimonial o, fins i tot, la via penal”. Assegura que s’ha d’estudiar amb “calma i tranquil·litat”. Precisament a analitzar-ho també s’hi ha compromès l’Ajuntament. Ara bé, recorda que el document no és vinculant i que la llei no permet cobrar, simultàniament, una pensió per a invalidesa total i, a més, el sou d’agent en actiu.

Comparteix a: