Ja fa anys que el col·lectiu mèdic disposa del Programa d’atenció integral al metge malalt, un programa d’autoregulació pensat per contribuir a rehabilitar professionals de la medicina que tinguin problemes de salut, evitar l’estigmatització d’alguns trastorns i, sobretot, donar una seguretat a la ciutadania que no els atendrà un metge que no estigui en condicions òptimes per fer-ho. Davant el bon funcionament d’aquest projecte, el Col·legi de Metges reclama ara protocols similars per a altres professionals que, en el seu exercici, poden vulnerar drets fonamentals i perjudicar terceres persones.

Pel president del Col·legi, Jaume Padrós, professions com pilots, conductors de transports públics, policies o jutges, entre d’altres,”haurien de poder disposar d’instruments, no policials, sinó d’ajuda a qui ho necessiti, de rehabilitació però també per poder controlar qui no està en condicions de fer la feina“. En el cas de Germanwings, “o no tenien el programa o els va funcionar malament”, ha dit.

El Col·legi de Metges també aposta per una normativa que permeti comunicar automàticament a l’empresa una situació o indicació de baixa laboral, sense haver de revelar el diagnòstic i, per tant, sense vulnerar el secret professional ni el dret a la privacitat del pacient.

El secret professional

Pel que fa al secret professional, el col·lectiu recorda que al nostre país ja està regulat i que s’ha de respectar sempre que no es posin en perill terceres persones. Padrós recorda que “la situació d’Alemanya no és la nostra”, ja que a l’Estat espanyol el secret professional està recollit en el Codi de Deontologia, de compliment obligat per a tots els metges. En aquest sentit, alerta que una major regulació en àmbit europeu no entri en contradicció amb el que aquí ja està regulat i funciona.

Des del Col·legi de Metges de Barcelona remarquen també que el respecte al secret professional no ha de ser un “dogma” i que per a això ja es preveuen supòsits en què es pot vulnerar la confidencialitat. És el cas de malalts que poden ser un risc per a ells mateixos o per a terceres persones. En el cas de les malalties mentals, proposen incorporar al document de consentiment informat una explicació sobre els límits d’aquesta confidencialitat.