L’Oficina per la No Discriminació ha atès 145 casos entre el gener i l’agost del 2019. Es tracta d’una xifra lleugerament superior a la del mateix període del 2018, quan hi va haver 136 atencions. Es tracta d’una tendència que segons el regidor de Drets de Ciutadania, Participació i Justícia Global, Marc Serra, no respon a un increment real dels casos sinó dels ciutadans que s’animen a denunciar. “Hi ha més veïns que han patit discriminació que s’atreveixen a denunciar perquè confien en un servei com el de l’Oficina per la No Discriminació”, afirma.
Racisme i LGTBI-fòbia
Del total de persones que s’han adreçat a l’oficina, quatre de cada 10 han estat discriminades per raó de racisme i xenofòbia. En total, s’han atès 57 casos per tracte vexatori segons l’origen. Aquestes situacions no només es donen entre ciutadans, sinó que també existeixen en la restricció o denegació d’accés a serveis d’entitats bancàries. La xifra es manté similar a la del 2018.
L’LGTBI-fòbia és la segona raó de les discriminacions a Barcelona i ha augmentat respecte a l’any passat. Si el 2018 representava el 16 % dels casos, des que va començar el 2019 en representa el 24 %, amb un total d’11 víctimes. En dos dels casos, l’Ajuntament s’ha personat com a acusació popular en el procés judicial.
Altres motius són discapacitat (8 %), salut (6 %), gènere (4 %), pobresa (4 %) o edat (3 %). Un 28 % de les atencions s’han fet per vulneració de la integritat moral, mentre que un 10 % han estat per vulneració de la integritat física. L’Ajuntament ofereix suport psicosocial, assessorament jurídic i orientació de franc a les víctimes de discriminació.