L’espai Casernes de Sant Andreu disposa, des de l’abril, amb un hort comunitari i molt terapèutic. L’han creat dos serveis del complex sociosanitari de Casernes: el CAP Casernes i el Centre de Salut Mental d’Adults Sant Andreu, gestionat per la Fundació Vidal i Barraquer. Tots dos van pensar en la creació de l’hort com a una activitat no sedentària i per promoure les relacions entre els veïns. La iniciativa, però, està adreçada a qualsevol persona perquè contribueix a millorar la salut comunitària de la població.

Una comunitat autogestionada

Una trentena de persones participen en l’hort, que està obert a tothom que tingui interès. A més de veïns, hi ha involucrats set usuaris del centre de salut mental i 16 del centre d’atenció primària. Dividits en grups, cada matí de dilluns a divendres tenen cura de les hortalisses i flors. A més, cada dues setmanes es reuneixen en assemblea per coordinar les tasques, la distribució de l’espai i decidir què es planta.

Un espai per establir vincles

Més enllà de recollir hortalisses i fomentar l’alimentació saludable i l’activitat física, l’hort vol ser un espai de trobada i de relacions. Segons Anna Carrió, coordinadora del servei de rehabilitació comunitària de la Fundació Vidal i Barraquer, l’hort aporta els beneficis de trobar-se en grup: “Pensar col·lectivament i que un pot formar part en algun grup en el que se sent útil i important”. Cristina de Prado, metgessa del CAP Casernes, afegeix que d’aquesta manera “alguns pacients tenen com una obligació i venen a les assemblees i aporten els seus coneixements i d’altres estan aprenent”.

Terreny propietat de l’Ajuntament

L’hort, d’uns 450 metres quadrats, es troba ubicat a la cruïlla del carrer de Fernando Pessoa i de Palomar. L’espai, que forma part del projecte urbanístic de Casernes, és propietat de l’Ajuntament que es va encarregar d’habilitar-lo i dotar-lo de subministrament d’aigua per regar.