L’Observatori contra l’Homofòbia estudia desplaçar-se properament a festes i esdeveniments que organitzin locals d’oci nocturn per instal·lar un punt d’informació i atenció a possibles víctimes de discriminacions, abusos, assetjaments o agressions homòfobes. Segons fonts de l’entitat, que ja està ubicada al nou Centre LGTBI, al barri de Sant Antoni, estan en contacte amb diverses empreses privades, tot i que el projecte més avançat el tenen amb la Sala Razzmatazz, que es va adreçar a l’Observatori interessat per la iniciativa.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Atac homòfob al Centre LGTBI, al barri de Sant Antoni” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/atac-centre-lgtbi-sant-antoni/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]
L’objectiu, segons ha explicat la responsable de l’Àrea d’Estudis i Formació de l’Observatori contra l’Homofòbia, Francisca Cifuentes, és doble: d’una banda, fer prevenció i sensibilitzar la població d’aquest tipus d’agressions i, de l’altra, atendre directament les persones que vulguin denunciar algun tipus de discriminació, abús o assetjament. En aquests casos, l’Observatori atén la víctima, li ofereix suport emocional, contacta amb els vigilants de seguretat perquè se la protegeixi, etc.
La iniciativa va néixer a les festes de Gràcia i l’any passat la van posar en marxa en el festival Brunch, en què de maig a setembre van atendre 543 persones: la majoria —482— per tasques de sensibilització i prevenció; 41 per mostrar l’agraïment a l’entitat i una vintena per casos en què es va denunciar algun tipus de discriminació o assetjament. Segons l’entitat, normalment són dones les que denuncien i el perfil d’agressor és un home jove.
Cifuentes remarca que la voluntat d’ampliar la iniciativa als locals d’oci nocturn no es deu que les incidències per atacs homòfobs hagin augmentat, sinó perquè consideren que “la violència masclista i l’LGTBIfòbia s’han normalitzat en la nostra societat”. En aquest sentit, valora que, gràcies a iniciatives com aquesta, les víctimes s’han apoderat i s’atreveixen més a dir “no” davant una possible agressió.
Radiografia mensual de les incidències
L’Observatori també ha anunciat que a partir d’ara cada mes faran pública una radiografia dels atacs homòfobs que es registrin a la ciutat. Com va avançar betevé, en els primers tres mesos de l’any s’han doblat respecte a l’any passat. Aquest 2019 n’hi ha hagut 17 a Barcelona i 35 a Catalunya.En aquest últim cas, se n’han produït dues més en la darrera setmana.