Després de prop de dos anys de lluita, els familiars dels usuaris de les cinc residències de gent gran gestionades per la unió temporal d’empreses (UTE) OHL Ingesan-Asproseat estan d’enhorabona. L’UTE ha renunciat a optar a l’adjudicació per gestionar les residències poc després que esdevingués ferma la sanció oberta el juny del 2017 arran d’un brot de sarna en un dels centres, i que va suposar l’expulsió de l’empresa de les cinc residències.

Més inversió i canvis substancials als plecs

Després d’una vintena de reunions entre la Generalitat i els familiars de la Coordinadora de Residències 5+1, el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, ha explicat que s’han incorporat novetats als concursos, que han suposat un augment del 22 % del valor del contracte. Fins ara es destinaven dos milions d’euros a la gestió de les cinc residències de titularitat pública (Mossèn Vidal i Aunós, a Sants-Montjuïc; Bon Pastor, a Sant Andreu; Bertran Oriola, a la Barceloneta; El Molí, a Nou Barris; Alchemika, al Clot), que ara seran 2,4 milions d’euros.

A partir d’ara, la Generalitat exigirà a les empreses tenir un servei d’infermeria nocturn i una ràtio de personal d’1/10 per planta i també se les obligarà a tenir una borsa de professionals per substituir les absències sobrevingudes.

Que s’acabi el malson

En espera de la resolució del nou concurs —les adjudicacions definitives es faran a l’abril— els familiars dels usuaris estan satisfets amb el canvi. En el cas concret de la residència Bon Pastor, es va produir la particularitat que la mateixa empresa que s’havia fet fora havia quedat en la primera posició en el concurs recent. Ara serà la segona amb millor puntuació, la Fundació Vallparadís, la que presumiblement se’n farà càrrec. El panorama ha canviat però per a ells és un meló sense obrir i alerten que continuaran la lluita. Confien que “acabi el malson” i demanen que es facin més inspeccions i que la Generalitat no aturi el seguiment.

“Serveis públics de gestió pública”

La llarga reivindicació en els cinc centres han convertit la coordinadora en un moviment social que, asseguren, seguirà creixent. Les properes setmanes els usuaris de tres residències més també s’agruparan dins la plataforma perquè insisteixen que només són “la punta de l’iceberg” i que hi ha molts més casos en altres centres de titularitat pública. A més, ara volen centrar la lluita a modificar els criteris de puntuació per fer que el condicionant econòmic no sigui el més important. De fet, volen que deixi de subcontractar-se el servei a empreses privades.

Arran de l’experiència en aquests cinc centres, han advertit que fiscalitzaran els nous gestors i també les decisions que es prenguin des de la Generalitat. També han tornat a reivindicar que es modifiqui la cartera de serveis de la Generalitat, que, consideren, està desactualitzada.