Més d’un centenar de persones s’ha concentrat aquest dissabte a la plaça de Sant Jaume en contra el racisme i en suport dels menors no acompanyats. Amb pancartes amb lemes com “Ni lladres, ni criminals, joves migrants”, han reivindicat la necessitat d’acollir els joves que surten del seu país buscant una oportunitat.

La convocatòria, impulsada per l’Associació Ex-MENA, ha tingut lloc després de l’atac a un centre de menors no acompanyats de Castelldefels i un atac xenòfob a Canet. I precisament, sobre aquest tema és on ha pilotat una de les principals queixes. Des de l’associació denuncien que no s’hagi arrestat cap dels atacants de Castelldefels. Afirmen que aquest no és cap cas aïllat.

“No és una baralla entre un grup de joves, sinó un acte racista”

Els joves defensen la protesta com una oportunitat per trobar-se, a la vegada que han reivindicat el paper dels educadors. Afirmen que són la seva família i que, si els maltracten a ells, els maltracten a tots:

“No volem ser com els que ens ataquen. No busquem confrontació. Nosaltres no caurem en la seva trampa”

Des de l’associació formada per joves extutelats denuncien que els darrers temps ha augmentat el racisme i aquest va acompanyat de violència especialment dirigida contra els menors no acompanyats. La concentració vol ser un toc d’alerta a les institucions públiques, perquè no utilitzin la migració com una arma política.

Els discursos de l’acte els han protagonitzat joves migrants extutelats que han viscut en primera persona, actes de violència per la seva situació de menors emigrants no acompanyats. Però també han parlat entitats vinculades a la lluita contra el racisme com Stop Mare Mortum, UCFR o SOS Racisme.