Les obres d'aquest nou edifici de l'Hospital del Mar fa cinc anys que estan completament aturades. Però aquesta situació té els dies comptats. Entre el gener i el març de 2015 els treballs es reactivaran per donar vida a les noves instal·lacions de l'hospital, que tindran 15.000 metres quadrats distribuïts en quatre plantes. Aquest espai acollirà una nova àrea d'urgències, amb la qual l'hospital millorarà la capacitat de resposta per atendre els pacients. També hi haurà nous hospitals de dia i el servei de radioteràpia, que es traslladarà de l'Hospital de l'Esperança aquí, a l'Hospital del Mar. Tot plegat serà possible gràcies a l'aportació de 30 milions d'euros que l'Ajuntament farà en els propers tres anys i que avui s'ha materialitzat amb la signatura d'un conveni amb el consorci de l'hospital. L'alcalde ha agraït el consens polític a què han arribat tots els grups del consistori per posar fi a una situació que ha qualificat d'inadmissible. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Tenir un edifici mig penjat i amb una situació complicada d'atenció a la gent, crec que és bo que l'Ajuntament, que té possibilitats econòmiques de fer-ho, surti a solucionar-ho i a col·laborar amb la Generalitat." ARTUR MAS, president de la Generalitat "Aquests convenis són la prova evident que hi ha una aposta clara i prioritària per la sanitat del país i per la sanitat pública." Precisament per això avui la Generalitat també ha signat un segon conveni pel qual es compromet a aportar 30 milions d'euros addicionals per liquidar definitivament el deute contret pel consorci de l'hospital entre el 2008 i 2011.

Entre gener i març de 2015 es reprendran les obres del nou edifici de l’Hospital del Mar, aturades des de 2010, i es preveu que en poc menys de dos anys aquest nou equipament estigui acabat. Les noves instal·lacions seran més modernes i tindran una superfície de 15.000 metres quadrats distribuïts en quatre plantes. En aquest espai hi haurà una nova àrea d’urgències, un hospital de dia i un servei de radioteràpia, que fins ara estava situat a l’Hospital de l’Esperança.

Actualment a l’Hospital del Mar treballen 2.089 professionals, que darrerament han protestat per la paralització de les obres. Ara, amb el projecte desencallat, el centre millorarà l’atenció sanitària que presta als 300.000 ciutadans de Ciutat Vella i Sant Martí.

La clau per desencallar les obres: 30 milions

El projecte es desencalla després d’estar completament aturat durant cinc anys, i ho fa arran del pacte a què van arribar el govern de Xavier Trias i el Grup Municipal del PP el mes de juliol passat. Un acord per finançar i finalitzar les obres que es va aprovar amb el suport de tots els grups en el plenari d’aquest mes d’octubre.

Per tot plegat aquest dilluns l’Ajuntament ha signat un conveni amb el Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona. Un document en què el consistori es compromet a aportar 30 milions d’euros en els propers tres anys: 10 milions el 2014, cinc milions el 2015 i els 15 milions restants, el 2016. Aquests diners se sumen als 42 milions d’euros que la Generalitat ja tenia compromesos, i per tant, s’aconsegueixen els 72 milions d’euros necessaris per finalitzar les obres.

Acord per liquidar el deute

L’Ajuntament i la Generalitat han arribat a un acord per eixugar definitivament el deute històric de 66 milions d’euros que arrossegava el Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona. El govern municipal ha signat un segon conveni, en aquest cas amb la Generalitat, en què el govern català es compromet a aportar 30 milions d’euros addicionals, que, sumats als 36 milions que ja tenia previstos, permetran liquidar el deute contret entre els anys 2008 i 2011.