L’actuació, que serà assumida per la contracta de manteniment de monuments que té el Departament de Patrimoni Arquitectònic Històric i Artístic, consistirà a reintegrar els braços i les mans trencades, bona part dels quals va poder ser recuperada. Primer s’hi netejaran les restes de morter, després s’hi col·locaran peces d’unió d’acer inoxidable encastades a la pedra i finalment es refaran les parts desaparegudes amb morters naturals tenyits del mateix color que el material original. Caldrà acabar de netejar i restaurar tota la resta del monument per tal d’uniformar l’aspecte i millorar-ne el conjunt.

L’acte vandàlic es va produir el matí de diumenge, 19 d’octubre. La Guàrdia Urbana va rebre l’avís i diversos agents es van desplaçar fins al lloc dels fets. Van recollir les peces trencades i van obrir diligències per investigar qui són els responsables de la bretolada.

L’obra dels vuit balladors data de 1965és un homenatge al ball de la sardana. Fou un treball de l’escultor Josep Cañas, amb la col·laboració de Carles Amadon. Cañas hi va afegir a la seva obra la inscripció “La sardana és la dança més bella”. El 25 d’abril de 2009, se li va afegir una nova placa amb la inscripció “Barcelona a la colla sardanista Violetes del Bosc”.