A primera hora, la jaqueta posada per protegir-se de la fresca. Però a mig matí la roba ha començat a fer nosa. CARLOS "Hace un poco de calor pero tampoco decir 'fa calor, però al vespre refresca." VANIA CASTRO "El clima de ahora apetece." Sortir a jugar amb els petits o a passejar en bicicleta són imatges típiques de la primavera i de l'estiu, que també s'han vist durant aquesta tardor. Fins i tot els amants de la lectura s'han refugiat a l'ombra per gaudir del bon temps. LLUÍS FONT "Hem estat passejant." SUSANA SALAÑA "Sempre tens el referent de Tots Sants però aquí estem en màniga curta." XAVIER VILAPLANA "La idea era fer el canvi d'armari però hem decidit esperar... ara anirem a la platja." Doncs precisament la platja ha estat l'opció de molts que no han dubtat a posar-se el banyador. I és que la calor acompanya. Segons l'Observatori Fabra de Barcelona, aquest octubre s'ha batut el rècord de temperatures màximes. ALEXANDRE "Hem vingut a fer vòlei..." ROSER "No estic acostumada a aquesta calor a l'octubre." El nombre de dies càlids durant la tardor no ha parat de créixer des de 2011. D'aquí en surten imatges com aquesta, la d'arbres que encara conserven bona part de les fulles.

La lleugera davallada del mercuri dels darrers dies del mes no ha estat suficient per impedir que, l’octubre d’aquest 2014, hagi estat el més càlid de la sèrie de dades climàtiques iniciada ara fa exactament 100 anys a l’Observatori Fabra. Per bé que enguany no hi ha hagut cap registre superior als 30 graus, tant les temperatures màximes com les mínimes s’han situat molt per damunt del que seria habitual.

La temperatura mitjana de tot el mes ha estat gairebé quatre graus més alta del que tocaria. Aquest fet sobta més quan comprovem que els quatre octubres més càlids des de l’any 1914 s’han assolit, justament, durant els darrers anys, a partir de l’any 2000. Un símptoma inequívoc que l’escalfament global està afectant els registres tèrmics de la nostra ciutat. El nombre de dies càlids durant la tardor no ha parat de créixer des de 2011, així que molts arbres que per aquestes dates sempre havien perdut les fulles ara les conserven.

L’estiuet etern de les darreres setmanes s’acabarà, però, de forma sobtada aquesta setmana. Dilluns cauran ja els primers ruixats a Barcelona i dimarts hi haurem d’afegir una clara davallada del mercuri. El descens serà brusc, tot i que sembla que no serà definitiu, ja que s’entreveu un nou ascens, ara ja molt més moderat, a partir del proper cap de setmana.