Com marca la religió budista cremen bitllets falsos per homenatjar els seus difunts. "Es dinero falso para que lo utilice el que está ahí arriba." Ells són xinesos però han volgut participar avui també del dia de Tots Sants. Durant tot el matí, els cotxes han fet caravana per accedir als nínxols. La primera parada, la botiga de flors. Les que més es venen... "Los Claveles, las rosas y los buqués. Las que más duran." "La rosa per mi és molt significativa. És una flor que és molt especial." Hi ha qui, però, opta per opcions més elaborades. "Cementiris de Barcelona preveu que durant el dia d'avui 100.000 persones visitin els cementiris de la ciutat. Una xifra molt similar a la de l'any passat." Per a molts venir al cementiri un dia com avui és un deure ineludible. Cal mantenir el nínxol net i en condicions com a deferència al difunt. "D'un any per l'altre està molt brut, hi ha molta pols. I s'ha de netejear de tant en tant." Però, sobretot, és un dia per al record. "Te quedas más tranquilo, más relajado. Que no se sientan olvidados por la parte de la familia." "Si vengo aquí me parece que he hecho un trabajo." A d'altres països, com Mèxic, la tradició per a Tots Sants és ben diferent. Allà s'hi fan altars com aquest amb tot d'elements relacionats amb el difunt. Al museu del cementiri de Montjuïc se n'ha fet avui una demostració. En aquest cas, l'homenatjat ha estat Francesc Candel.

El director general de Cementiris de Barcelona, Jordi Valmaña, ha explicat que la xifra de 95.000 usuaris és similar a la de 2013. Amb les dades del cap de setmana passat el nombre de persones que hauran passat pels cementiris barcelonins arriba a les 200.000. Valmaña assegura que el nombre de gent que va als cementiris per Tot Sants s’ha mantingut estable durant l’última dècada, però és menor que fa dues o tres dècades: “Sí que és cert que si mirem una freqüència d’anys de més enrere, 20 o 30, hi ha certa tendència a una disminució”, matisa Valmaña.

De cara a la diada de Tots Sants es reforça el transport públic cap als cementiris de Cerdanyola i Montjuïc. Aquest primer de novembre s’han programat activitats especials a diversos recintes funeraris. Al cementiri del Poblenou, durant tot el matí els visitants han pogut gaudir de música clàssica en directe. També s’hi han fet activitats per als més petits i un taller que ha consistit a muntar un altar mexicà, seguint la tradició d’aquest país. Als cementiris de Sants, les Corts, Sarrià, el Poblenou i Sant Andreu s’hi fan misses en record dels difunts. Al cementiri de Montjuïc s’hi ha dut a terme un altar mexicà dedicat a la figura de l’escriptor Francesc Candel. La imatge més repetida als cementiris ha estat la de persones acostant-se a les làpides dels seus difunts per netejar-les i dur-hi flors. Al cementiri de Montjuïc hi ha hagut cues de vehicles per accedir-hi.