Els arqueòlegs que fa mesos que treballen a les obres de la nau 4 de Can Batlló han fet una troballa inèdita: el primer jaciment prehistòric en aquesta zona de Sants-Montjuïc. Fins ara se n’havien localitzat en altres barris com el Raval, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera (a Ciutat Vella) i a districtes com Sant Andreu o Sant Martí, però mai en aquest punt de la ciutat. Els arqueòlegs afirmen que el conjunt de fosses pertanyen a l’època neolítica.

Milers de petites peces

Durant l’excavació s’han localitzat milers de peces i, segons Xavier Maese, del Servei d’Arqueologia de Barcelona, algunes tenen una mida molt petita. Se n’ha hagut de fer un inventari de totes, una feina molt laboriosa. Ara es netejaran i s’estudiaran per poder determinar el període exacte al qual pertanyen. Tota aquesta tasca es farà als magatzems municipals situats a la Zona Franca, on van a parar totes les troballes arqueològiques que es fan a la ciutat.

A més d’aquestes restes, se n’han trobat d’altres que segons els arqueòlegs “estan proporcionant una informació molt valuosa sobre l’ocupació d’aquest espai des de la prehistòria fins l’actualitat”. Entre les diferents fases cronològiques que s’han documentat, hi ha la fase romana. En aquest cas, les restes s’associen a la vila romana que es va localitzar al carrer de la Mare de Déu del Port, a tocar de l’edifici de La Campana.

Localitzades diverses fosses

Segons han explicat els arqueòlegs durant les obres, s’han trobat diverses fosses i en destaquen una en concret, on s’han localitzat els ossos de dos individus, un adult i un adolescent. La fossa fa una mica més de tres metres de diàmetre i té una profunditat de 65 cm. A més, a dins s’han recuperat fins a 410 restes arqueològiques, entre les quals hi ha ceràmiques, fauna, sílex i carbons.

Les obres de Can Batlló

Els arqueòlegs estan treballant a la nau 4 de Can Batlló des del mes d’octubre passat. Aquí s’hi ha de construir un espai d’iniciatives d’economia solidària, anomenat Coòpolis. Una petita part del gran projecte que s’està duent a terme en aquest punt de la ciutat per reconvertir aquest antic gran recinte fabril de Barcelona.