helicòper Hospital Vall d'Hebron

Ja hi ha un primer compromís per reduir el soroll que ocasionen els helicòpters d’urgències de l’Hospital Vall d’Hebron. S’hi instal·laran silenciadors per mitigar les molèsties que ocasionen als veïns. Aquesta és una primera proposta que la regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, va anunciar dimecres a la tarda al consell de barri de Sant Genís dels Agudells.

Una altra de les mesures és el canvi de ruta d’entrada i sortida dels helicòpters per tal de no passar tan a prop dels habitatges. Aquests acords s’han pres en una taula de diàleg que s’ha posat en marxa entre veïns, l’Ajuntament de Barcelona i l’Hospital Vall d’Hebron.

En un futur es canviarà la ubicació de l’heliport

La instal·lació de silenciadors als helicòpters i el trasllat de l’heliport són dues opcions en les quals ja treballava el consistori des de fa mesos. Per això, la regidora Rosa Alarcón ha valorat de manera positiva la reunió amb l’hospital, perquè ha vist que hi ha voluntat de posar remei a les queixes veïnals.

Alarcón ha assegurat que el proper pas és treballar per canviar la ubicació de la base de l’helicòpter, un objectiu que comparteix amb el veïnat. L’heliport, inaugurat a finals del 2021, es troba situat a només 60 metres d’alguns habitatges.

També es redueix el soroll de la ventilació

A banda de les mesures silenciadores que s’aplicaran als helicòpters, també s’ha intervingut en els aparells d’aire condicionat. Les queixes per l’excés de soroll pels sistemes de ventilació van començar fa 10 anys perquè estan en funcionament tot el dia i provoquen un brugit constant.

Arran de la taula de diàleg, s’han encaputxat els aparells d’aire condicionat per reduir les molèsties que provoquen. Els veïns, però, no veuen que hagi millorat tant com es pensaven. Segons l’Eva Cuenca, de la Plataforma d’afectats pels sorolls de l’Hospital de la Vall d’Hebron, el cobriment del sistema de refrigeració no és una solució definitiva perquè el soroll nocturn no s’ha reduït tant. L’Ajuntament ja va obrir un expedient sancionador a l’Hospital Vall d’Hebron perquè sovint se superen els 50 decibels recomanats. En gran part es deu a les 11 turbines gegants de climatització situades a uns 100 metres dels pisos.