Ja fa uns mesos que l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mobile World Capital va posar en marxa una prova pilot amb el robot ARI (assistent robòtic intel·ligent) que acompanya persones grans que viuen soles. Ara se n’ha millorat el prototip (ha passat a dir-se ARI II), i l’objectiu és que entre els anys 2022 i el 2024 un centenar de persones grans que viuen soles a la ciutat puguin conviure-hi.

La idea és que el robot estigui durant un període de dos mesos a cadascuna de les llars. El nou model s’ha presentat aquest dimecres en el marc de la Smart City Expo World Congress i ha estat dissenyat pel Grup Saltó.

És capaç de desplaçar-se per tota la casa i fer videotrucades

Segons han explicat els responsables del projecte, el robot ARI II té una alçària d’un metre, una amplada de 35 centímetres i pesa 12 kilograms. La nova versió és capaç de desplaçar-se per tota la casa, amb una autonomia de vuit hores aproximadament.

Està dissenyat per fer un seguiment de la persona, detectar i esquivar obstacles, reconeixement facial i de veu, una pantalla interactiva tàctil i la possibilitat de carregar el mòbil sense endoll. També incorpora una major capacitat d’interacció amb la persona usuària (en català o castellà) i es pot integrar amb d’altres aplicacions, com per exemple la possibilitat de subministrar notícies d’interès, ser dirigit de manera remota pels familiars o persones cuidadores, o bé fer videotrucades.

Una millora per a la qualitat de vida de les persones grans

Segons els responsables del projecte els resultats preliminars obtinguts de la prova pilot “mostren la capacitat d’aquest giny per millorar la qualitat de vida de les persones usuàries”. Durant els propers tres anys l’extensió de la prova pilot tindrà una inversió de 150.000 euros per part de l’Ajuntament de Barcelona i 125.000 euros més per part de la Mobile World Capital.

En cap cas, però, la posada en marxa d’aquesta prova pilot suposa que les persones grans redueixin els serveis de suport assistencial que tenen, com el SAD o el Servei de Teleassistència Municipal. A Barcelona hi ha unes 350.000 persones de més de 65 anys i prop de 90.000 viuen soles. La previsió és que aquestes xifres augmentin. Segons l’Ajuntament “diferents estudis constaten que el 90 % de les persones grans volen quedar-se a casa seva i no anar a una residència o a casa dels seus familiars”. Per això creuen que robots com l’ARI poden ajudar “en aquesta tasca”.

55,85 MEUR per reduir llistes d’espera a residències