L’Ajuntament de Barcelona ha presentat un nou planejament urbanístic per al 22@ que abraça zones de tres barris del districte de Sant Martí. El barri tecnològic ara duplicarà el nombre d’habitatge assequible respecte al pla anterior, fins als 12.000 pisos, i es preservaran 450 finques històriques d’una vintena de passatges. Tot i això, encara queden 1 milió de metres quadrats de sostre d’oficines per desenvolupar. Per l’Albert València, de l’Observatori dels Barris del Poblenou, “aquest pla només es modifica en un 17 % de l’original i tota la resta seguirà sent el 22@ de sempre: 90 % oficines i 10 % habitatge. Nosaltres el que defensàvem era posar per davant la construcció d’habitatge assequible i no les empreses i els grans propietaris”.

Segons l’Observatori dels Barris del Poblenou, la modernitat del barri i l’abundància d’oficines noves expulsarà els veïns del barri. “Amb el canvi de model de barri, el veïnat es veurà pressionat per la pujada dels preus dels lloguers, que pujarà. I, per tant, molta gent acabarà sent expulsada del barri, tot i que es preservin els passatges”, diu València.

El veïnat es veurà pressionat per la pujada dels preus de lloguer del 22@ en un futur
Observatori dels Barris del Poblenou

“Es convertirà en un barri hostil i sense vida”

El pla preveu la protecció de 450 finques i una vintena de passatges històrics, un fet que l’Observatori dels Barris del Poblenou creu que “arriba tard després que ja hagin desaparegut i s’hagin abandonat molts dels passatges, afectats pel pla des de fa 20 anys”. Des de l’entitat critiquen que “tot i que hem aconseguit protegir els passatges, quedaran envoltats d’un munt d’oficines d’entre 10 i 15 plantes que fan un barri totalment fred, hostil i sense vida i això farà que molts veïns marxin”.

Segons l’Observatori dels Barris del Poblenou canviarà molt la realitat d’uns passatges que encara estaven farcits de vida veïnal i cohesió de barri. La vintena de passatges van construir-se als anys 50 per veïns, alguns vivien dels seus horts i d’altres eren obrers de les fàbriques del Poblenou.

Veïns ja expropiats

Després de l’afectació de la zona pel pla urbanístic del 22 arroba, molts veïns van ser expropiats dels seus habitatges perquè estava previst fer-hi oficines. Moltes d’aquestes, però, encara no s’han construït i el que eren habitatges segueixen sent solars.