covid persistent

(ACN/Redacció) Un estudi ha identificat factors mèdics i socioeconòmics que s’associen al risc de desenvolupar i recuperar-se de la covid persistent. L’estudi afirma que només el 7,6 % de les persones seguides es van recuperar durant els dos primers anys i que la majoria pertanyien al grup menys simptomàtic. De les 26 persones que s’han recuperat de la covid, la majoria (24) pertanyien al grup menys simptomàtic.

Els factors que s’han pogut associar a una major probabilitat de recuperar-se són el sexe masculí, les persones que havien requerit admissió a l‘UCI degut a la covid-19 o que tenien comorbiditats cardiovasculars, la falta de gana i les alteracions del gust i l’olfacte. El dolor muscular, la disminució de l’atenció, la dispnea o la taquicàrdia són símptomes que s’associen a una menor probabilitat de recuperació.

Les dones, amb més risc

Concretament, després de seguir 548 persones amb covid, s’ha pogut identificar que els homes amb estudis superiors tenen menys probabilitats de desenvolupar la malaltia i que, per contra, les dones, les persones amb antecedents de malalties autoimmunitàries o bé les que presenten fatiga, taquicàrdia, ofec o alteracions neurocognitives durant la covid-19 aguda tenen més risc de desenvolupar-la.

L’estudi, que s’ha publicat a l’edició europea de la revista ‘The Lancet Regional Health’, l’ha realitzat la Unitat de Covid Persistent de l’Hospital Germans Trias, la Fundació Lluita contra les Infeccions i l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa —centre impulsat conjuntament per la Fundació La Caixa i el Departament de Salut de la Generalitat.

Els responsables recorden que entre un 5 i un 10 % de les persones que passen la covid-19 continuen amb una àmplia varietat de símptomes mesos després de la infecció i que és essencial definir i entendre aquesta síndrome i les seves implicacions per “identificar les estratègies de prevenció, diagnòstic i tractament que ajudin les persones afectades. És amb aquest objectiu que es va decidir fer un seguiment exhaustiu i prolongat de 548 pacients amb covid. D’aquests, 207 es van recuperar totalment i 341 van desenvolupar covid persistent.

Malaltia poc compresa

“Aquesta és una malaltia encara poc compresa, però és real i causa un gran impacte en el conjunt de pacients i la societat. Cal combinar una atenció clínica empàtica i de màxima qualitat humana, amb una recerca rigorosa que ens permeti trobar millors eines diagnòstiques i tractaments efectius. És imprescindible treballar en xarxa, escoltant i fent participar activament a les persones afectades”, assenyala Lourdes Mateu, coordinadora de la Unitat de Covid Persistent de l’Hospital Germans Trias.