Unitat covid persistent Germans Trias i Pujol

Els investigadors del projecte E-SPERANZA busquen persones voluntàries per estudiar la covid persistent. En concret, els calen pacients que s’hagin contagiat de covid-19 en l’últim any i que faci més d’un mes que presenten símptomes respiratoris. L’objectiu és trobar les causes d’aquesta variant de coronavirus i analitzar l’eficàcia d’un fàrmac concret, el Montelukast.

Les persones interessades a participar-hi poden contactar amb la Unitat de Suport a la Recerca Metropolitana Sud fins al 15 de juny al telèfon 938575545.

Doble objectiu: trobar medicaments i analitzar-ne les causes

L’assaig tindrà dues parts. D’una banda, s’avaluarà l‘eficàcia del Montelukast, un medicament que ha de servir per tractar la simptomatologia respiratòria lleu. Es tracta d’un fàrmac que ja s’utilitza per a l’asma i que podria servir per reduir la inflamació que produeix la covid persistent.

D’altra banda, es volen conèixer més les característiques clíniques i biològiques dels pacients afectats. En concret, es vol avaluar l’impacte de la malaltia en el sistema immunològic i la flora intestinal, i alhora determinar com afecta això a la gravetat de cada cas.

Més de sis mesos de símptomes i sense tractament

Es calcula que un 10 % dels afectats per la covid-19 acaben desenvolupant una covid persistent. Els símptomes poden allargar-se durant més de sis mesos i actualment no hi ha cap tractament. La dificultat respiratòria n’és un dels símptomes més freqüents i invalidants, segons els investigadors. L’estudi està impulsat per la Fundació Institut Universitari per ala recerca en Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPJGol), en col·laboració amb els hospitals de Bellvitge i el de Viladecans.