Es van rebre diverses denúncies de possibles irregularitats i la Fiscalia de Medi Ambient ho va comunicar al Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona), que va comprovar que les neveres es desviaven a mercats de segona mà. Primer les duien a intermediaris que avaluaven si es podrien vendre, i alguns les recomponien ells mateixos per revendre-les mentre que d’altres les comercialitzaven per peces a ferralleries.

L’operació va començar el passat mes de maig i després de nou mesos de seguiment i inspeccions, la policia ha acabat detenint 119 persones a Barcelona, Alacant, Múrcia i València i 59 més a Màlaga, en una operació paral·lela. En l’etapa final de tota aquesta operació, d’abast estatal, va ser necessària la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que va fer un desplegament allà on es trobaven la majoria d’establiments, al barri del Raval.

Quan es compra un electrodomèstic, el cost del reciclatge ja va inclòs dins el preu. Però  en aquest cas, els imputats s’apropiaven dels electrodomèstics i els reparaven amb tècniques bàsiques que no tenien en compte treure els gasos perjudicials per a la capa d’ozó.