Els activistes pro drets humans de la plataforma Tanquem els CIE van rebre la tarda del 31 de desembre la trucada d’un intern demanant auxili: “Aquí estan pegant persones, se n’han endut a tres, els mataran a cops. Truca a algú perquè vingui, que vingui algú que els mataran!”.

Des d’aquella tarda, diverses dotacions de policies antiavalots es troben ubicades al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca. Els interns diuen que els han colpejat indiscriminadament en diverses ocasions i que això els ha provocat ferides greus, encara que cap d’ells ha estat traslladat per rebre atenció mèdica fora del centre.

Els interns també denuncien que alguns vigilants del mateix CIE els estan fent la vida impossible. Però, segons expliquen a través de la plataforma Tanquem els CIE, la situació ha empitjorat amb l’aparició dels antiavalots de la Policia Nacional. Segons diuen, el dia de Cap d’Any a la tarda els van fer fora a cops de les dutxes, mentre estaven despullats i encara no havien acabat de rentar-se.

Dues advocades de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB han denunciat tots aquests fets davant del Jutjat d’Instrucció núm. 9, que el dia 1 estava de guàrdia. També ho han posat en coneixement dels jutjats de control del CIE de Barcelona i del Defensor del Poble.

Aquest matí, les dues advocades han visitat els interns ferits al CIE, però les autoritats no hi han deixat passar dues metges que les acompanyaven amb la intenció de guarir-ne les ferides. Segons han pogut veure les lletrades, un d’ells té el nas trencat. Un altre els hi ha mostrat el cos tot ple de cops. També han sabut que l’intern que va denunciar que li havien trencat la cama ja ha estat deportat.

La història es repeteix

Arran de les reiterades denúncies per part de la plataforma Tanquem els CIE, el síndic de greuges, Rafael Ribó, ha demanat que els professionals de la institució o del Defensor del Poble puguin visitar de manera immediata el Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca després de tenir coneixement de diversos incidents a l’interior.

Aquest fet es produeix en un mes després de la mort d’un intern. Segons la versió de la policia, l’home d’origen armeni es va suïcidar i va aparèixer mort a la seva cel·la, però els seus companys d’internament contradiuen la versió oficial. Asseguren que la policia se’l va endur i que van sentir crits a la cel·la del costat. Aquest fets van provocar una vaga de fam de 30 interns i una manifestació de centenars de persones contra els CIE davant de la Prefectura Superior de Policia, a la via Laietana.

Els CIE són equipaments on les persones estrangeres que no tenen la documentació en regla poden passar fins a 60 dies tancades i aïllades, tot i que legalment no estan detingudes perquè no han comès cap delicte. La campanya pel tancament dels CIE denuncia que s’hi vulneren els drets humans de les persones estrangeres.