Una trentena d’infants sahrauís estan durant dos mesos a la ciutat vivint amb famílies d’acollida. És una nova edició del projecte Vacances en pau, que cada any organitza el Front Polisario, amb el suport d’associacions solidàries, entitats, organismes i ajuntaments de diverses localitats.

En un acte de benvinguda al pati de l’Ajuntament de Barcelona, la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha encoratjat els infants dels camps de refugiats a gaudir “de la ciutat, de les biblioteques, de les activitats i de la pila de serveis i atencions mèdiques” de què poden disposar durant l’estada a Barcelona. Ortiz ha explicat la importància per a la ciutat d’aquesta acollida: “Reforcen la vessant solidària de la ciutat i a la vegada ens ensenyen que fins i tot en condicions de vida extremes es pot viure amb un somriure i ser feliç.” A l’acte hi han assistit gairebé tots els infants en acollida, a més d’algunes de les famílies que els acullen i també associacions i entitats que els donen suport.

El projecte Vacances en pau fomenta i impulsa l’apropament entre el poble sahrauí i Catalunya, i dona suport polític al procés d’autodeterminació del Sàhara Occidental. Els nens que viuen en camps de refugiats no tenen accés a cobrir necessitats bàsiques com l’alimentació, l’aigua potable o l’atenció sanitària. Per això des de fa anys algunes famílies s’ofereixen a fer-se càrrec durant dos mesos d’aquests infants d’entre 10 i 12 anys que venen dels camps, en una mostra de solidaritat amb el poble sahrauí. El conflicte polític entre el Marroc i l’autoproclamada República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) va començar l’any 1975, quan Espanya va deixar de ser la potència administradora del territori i el Marroc va ocupar-ne una part. La disputa entre sahrauís i marroquins s’arrossega des de fa més de 40 anys, i ni l’ONU ni cap altre institució internacional no han pogut posar-hi solució.