Asseguren que netegen i tenen cura de l'espai que han ocupat. Fins i tot de la zona enjardinada que envolta els murs de la finca. És l'únic que han volgut ensenyar davant de la càmera. De portes endins, és difícil saber en quin estat es troba l'edifici, construït el 1920. La casa és d'estil Noucentista i figura al catàleg del Patrimoni Arquitectònic de la ciutat. "Pel que ens han explicat sense la càmera, són dues les famílies que ocupen la finca, les dues d'origen romanès. Una viu a la part de l'edifici que correspon al número 30, i l'altra, a la casa i al jardí del número 32." En total són una vintena de persones. Viuen de la mendicitat i de recollir ferralla i paper. De fet, als patis hi acumulen bosses amb els materials que troben. També es poden veure les joguines dels nens que hi viuen. Tots els menors estan escolaritzats, segons ha comprovat Serveis Socials. L'Ajuntament va obrir diligències per un delicte d'usurpació el maig de l'any passat. Però no hi ha constància que el propietari de l'edifici, que és de titularitat privada, n'hagi denunciat l'ocupació. Els que hi conviuen cada dia són els veïns de Pedralbes. FÉLIX BARRADO "Están con los carros, paseándose por la zona. En las fuentes buscando el agua." FRANCESCA CASTRO "Siempre hay por aquí dos o tres furgonetas esperando que se vayan los coches, y las colocan aquí. Están llenas de cartones, con una sensación que no es agradable." VÍCTOR PONCE "No me molestan, no creo que sean mala gente. Ellos tienen su manera de vivir. Yo lo único que sí veo es que hay una serie de animales que antes no los había y ahora sí que los he visto." Segons la Guàrdia Urbana, en les primeres inspeccions que s'hi van fer hi havia acumulació de brutícia als jardins, però la situació ha millorat.

Els ocupants de la finca han explicat a BTV que viuen en bones condicions de salubritat, i que procuren tenir nets tant la casa i el jardí com les voreres que envolten la casa.  De fet, asseguren que tenen bona relació amb molts veïns perquè “no els molesten”. Segons l’Ajuntament, els menors que viuen a l’edifici estan escolaritzats i tenen targeta sanitària.

Alguns dels altres residents del barri, però, argumenten que els ocupants es posen a demanar diners per alguns dels carrers propers a la casa i “donen mala imatge” quan carreguen i descarreguen ferralla. Tot i això, també hi ha veïns que admeten que els ocupants de la casa no els molesten.

L’Ajuntament confirma que les associacions de veïns de la zona han formulat diverses queixes i han denunciat la situació als plenaris. La Guàrdia Urbana va entrar a l’edifici per demanar que es netegés el jardí, una demanda que va ser atesa pels ocupants segons el mateix Ajuntament. El 2013 es van obrir diligències per un delicte d’usurpació, però el propietari de l’edifici no n’ha tramitat cap denúncia i correspon al jutge dictar l’odre de desallotjament.

L’edifici ocupat, situat als números 30 i 32 del passeig de Manuel Girona, va ser construït durant la dècada de 1920 per Antoni Miracle i Mercader, director gerent de l’empresa constructora Fomento de la Propiedad. Miracle també va ser diputat al Congrés entre els anys 1918 i 1928. A més, va ser un dels 85 diputats elegits a les primeres eleccions al Parlament de Catalunya, l’any 1932, per la Lliga Regionalista.