La Síndica de Greuges de Barcelona ha donat la raó a una dona amb mobilitat reduïda que ha denunciat la manca de bàscules adaptades a la ciutat i també ha evidenciat les dificultats que té per pesar-se amb la cadira de rodes. Fins al punt que, assegura, és freqüent que moltes persones amb mobilitat reduïda vagin a pesar-se a la plataforma d’uns grans establiments de mobles.

Després d’estudiar el cas, la síndica, Maria Assumpció Vilà , ha constatat que “el servei és gairebé inexistent a la ciutat” i ha denunciat “manca d’orientació i assessorament”dels organismes públics a aquesta usuària per trobar una solució.

En aquest sentit, la síndica ha demanat que se n’instalin més a centres d’atenció primària i farmàcies. Apunta que costen entre 1.000 i 3.000 euros un preu que “no és molt elevat per l’administració pública”. Per això ha sol·licitat a la comissionada de Salut de l’Ajuntament que insti al Departament de Salut a dotar els diversos centres d’atenció sanitària d’aquesta eina.

Des de la vocalia de persones amb diversitat funcional de l‘Associació de Veïns de Sant Martí també reclamen que s’instal·lin més bàscules a centres mèdics i farmàcies. El seu vocal, Miquel Figueras, argumenta que instal·lar-les també seria beneficiós per a altres pacients ja que “tothom s’hi pot pesar, tenen l’avantatge que no t’hi has d’enfilar.”

L’ICS nega la manca de bàscules

Des de l’ICS asseguren que  les 4 bàscules dels centres que hi ha actualment funcionant ja son suficients per atendre la demanda. Estan ubicades al CAP Rio de Janeiro, al CAP Maragall, al CAP Manso i al CAP Casernes de Sant Andreu.

La coordinadora del servei d’atenció a la ciutadania de l’ICS, Marga G. Canela, apunta que aquestes plataformes tenen “baixa demanda”. Assegura que qualsevol pacient pot fer-les servir “si demana la derivació al centre adaptat”. I en aquest sentit explica  que, en dos anys de servei només 10 pacients s’han desplaçat derivats d’altres centres a aquests CAPS.

A la baixa demanda d’usuaris, l’ICS hi afegeix un problema d’espai per instal·lar-es. Segons l’Administració, la majoria de consultes no tenen prou superfície per posar-hi aquestes plataformes i que hi pugui accedir algú amb cadira de rodes.

L’any 2007, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat va posar en marxa un pla pilot per instal·lar quatres bàscules en farmàcies de la ciutat, però actualment només en queda una d’operativa al passeig de la Zona Franca.