El Ministeri de Sanitat ha ordenat retirar de les farmàcies més d’un centenar de medicaments que contenen valsartan, un principi actiu en què s’han detectat impureses que podrien causar càncer. Els fàrmacs afectats solen receptar-se per controlar la hipertensió. Sanitat aconsella les persones que prenguin algun dels productes retirats que no deixin el tractament de cop, sinó que consultin el metge perquè els en doni algun altre.

L’origen del problema rau en el fabricant xinès del principi actiu valsartan. La farmacèutica Zhejing Huahai n’ha canviat el procés de fabricació i això ha generat una impuresa en algunes partides. Aquest contaminant, l’N-nitrosodimetilamina, s’ha demostrat que augmenta el risc de càncer en animals. Tot i que no hi ha estudis en humans, l’OMS conclou que és “probablement carcinogènic” i, per precaució, ha decidit retirar-lo del mercat.

No deixar el tractament sense consultar el metge

El Ministeri de Sanitat subratlla que els pacients que prenguin algun dels medicaments inclosos a la llista no han de deixar de fer-ho sense consultar-ho prèviament amb el metge, que l’haurà de substituir per un altre fàrmac que no estigui afectat per l’alerta.

La hipertensió arterial és una malaltia que afecta una de cada quatre persones adultes, segons dades del Departament de Salut. El risc de patir-ne augmenta amb l’edat. Fins als 50 anys sol afectar més els homes i a partir d’aquesta edat, coincidint amb la menopausa, afecta més les dones.

Els metges asseguren que no és preocupant. Destaquen que no tots els lots porten aquest contaminant i que, en cas de ser cancerigen no ho és de manera immediata.