El Claustre de la Universitat de Barcelona s’ha reunit aquest dilluns, en sessió extraordinària, per sotmetre a votació un manifest de rebuig a les condemnes dels presos independentistes, així com a la “judicialització de la política”. El resultat ha estat l’aprovació del text per 111 vots a favor, set en contra i sis en blanc. Precisament, en aquesta universitat i com a conseqüència de les protestes que hi ha hagut a Barcelona durant els darrers dies, un estudiant de la Facultat de Matemàtiques va perdre un ull.

El manifest és un text conjunt elaborat per les universitats catalanes com a protesta per les condemnes dictades pel Tribunal Suprem. Mostra, en tres punts, el rebuig a la sentència que ha condemnat exmembres del govern, l’expresidenta del Parlament, el president d’Òmnium i l’expresident de l’ANC.

A banda, el claustre també rebutja “la repressió i la violència policial, que ja ha ocasionat greus lesions a manifestants“. També qualifiquen de “mètodes prohibits” algunes de les actuacions policials d’aquests dies. Segons Jordi Surinyac, professor d’economia de la UB, “com a universitat hem de demostrar el nostre rebuig a aquesta situació, però sempre sense violència”.

Vaga indefinida

L’aturada indefinida a les aules és un dels temes de conversa aquests dies als passadissos d’aquesta universitat. “És la forma de fer sentir la nostra veu”, explica Daniel Martí, estudiant d’història. A més, fa una crida a la “no-violència” d’aquesta proposta. De fet, l’ús de la violència també està centrant els debats dels estudiants. Andreu Sitja, estudiant de llengües i literatura modernes, creu que “sembla que estem molt encallats amb el pacifisme i la revolta dels somriures“. Per això afegeix que “la realitat és que portem set anys i no hi ha hagut cap canvi”.

Precisament, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ha fet pública aquest dilluns una crida a la suspensió de classes de forma indefinida fins que, diuen, es materialitzi la fi de la repressió, l’amnistia i l’autodeterminació.