Cada cop són més les persones que simulen ser víctimes d’un delicte o accident. Els més habituals, segons el cos de Mossos d’Esquadra, són les estrebades, els robatoris amb violència i intimidació a la via pública o a la llar i també els accidents de trànsit falsos. Però alguns defraudadors van encara més lluny i es lesionen a si mateixos per cobrar l’assegurança.

Alguns casos extrems han arribat als mitjans. Per exemple, el veí de Girona que va ser detingut el mes d’abril després que la investigació demostrés que ell mateix s’havia amputat dos dits de la mà i havia denunciat el fet com un accident domèstic per intentar cobrar 122.000 euros. Prèviament, havia contractat sis pòlisses d’accidents amb diferents asseguradores. La darrera sospita va arribar quan un agent va trobar dos trossos de dit i un tallant de carnisser en un parc de Montilivi.

Un altre cas va ser fa pocs dies, quan un veí del Rosselló (Segrià) es va tallar la cama amb una serra radial a l’empresa on treballava, que l’havia acomiadat el dia abans. Feia tres mesos que havia contractat dues assegurances que pagaven indemnitzacions de 150.000 i 200.000 euros en casos d’amputació, i també va cobrar de la mútua de l’empresa per accident laboral. Els Mossos d’Esquadra van descobrir que es tractava d’un frau i el van detenir com a presumpte autor de tres estafes.

Són casos extrems de simulació de delictes i accidents, un frau que és cada cop més comú. Segons els Mossos d’Esquadra, l’únic mòbil és l’econòmic a causa de la crisi. Generalment, són persones sense antecedents que de forma puntual delinqueixen per la necessitat de cobrar una indemnització.

No obstant això, els agents asseguren que en totes les simulacions hi ha incoherències que permeten descobrir la mentida. I, si es demostra que les víctimes són en realitat defraudadors, el procés pot culminar amb una sentència judicial, antecedents i una multa que es pagaria durant un període d’entre sis mesos i un any.