Amb aquestes vistes, no és estrany que l'exèrcit espanyol fixés com objectiu de l'artilleria la terrassa i el campanar de Santa Maria del Pi. Aquest era el punt més alt de la ciutat l'any 1714 i permetia vigilar l'entrada de tropes de nord a sud. Els responsables de l'església van reforçar-ne la part més elevada durant el setge, conscients que estaria en el punt de mira de l'enemic. JORDI SACASES, arxiver de la basílica de Santa Maria del Pi "S'utilitza com a vigia. Penseu que el campanar és en aquell moment el punt més alt de la ciutat, els de les catedrals són molt alts però es molesten uns als altres i aquí hi ha una visió de la ciutat de 360 graus que s'utilitzava per vigilar moviments de tropes." Tal com temia el vicari d'aleshores, la basílica va ser bombardejada amb duresa el dia 9 de juny. L'artilleria pesada va caure damunt de l'absis, es va ensorrar l'altar major i es va destrossar no només el mobiliari, sinó també bona part del patrimoni artístic de l'església. En va quedar intacte el campanar, que durant els pitjors moments del setge es va utilitzar com a refugi, alhora que tocaven les campanes per avisar les tropes i motivar-les durant la batalla. L'endemà mateix de la derrota, el 12 de setembre, aquesta basílica va continuar treballant per enterrar els morts d'una ciutat ensorrada. En la batalla hi van morir almenys 900 veïns del barri, segons els arxivers. Víctimes de la guerra a les quals els veïns de Ciutat Vella reten homenatge avui. MIQUEL CARNER president Associació Comerciants Portaferrissa "Ho farem a sobre del fossar, on estan enterrats part de la gent que va defensar la muralla i que vivia el barri en aquell moment i que van morir en el bombardeig perquè la plaça de Sant Josep Oriol era el fossar d'aleshores". Després de la derrota les campanes de Santa Maria del Pi van deixar de sonar perquè l'exèrcit espanyol les va segrestar. Els campaners no hi van poder tornar fins que els veïns no les van recuperar, posant els diners de la seva butxaca.

“El d’avui és un acte dels veïns que habiten el barri avui als que ho feien fa 300 anys”, diu Miquel Carner, el president de l’Associació de Comerciants de Portaferrissa. Carner reconeix que serà un acte discret i senzill per als veïns que els van precedir, ja que s’ha organitzat des del teixit associatiu del barri: diverses agrupacions de comerciants, així com Barna Cenre, els geganters i la parròquia, entre d’altres, han organitzat l’homenatge a les víctimes de la Guerra de Successió. En l’acte d’aquesta tarda es farà una recreació de l’estament eclesiàstic i també del militar (amb un passeig de la Coronela que portarà el passeig de Santa Eulàlia) i també hi haurà els Gegants del Pi i l’Àliga de la ciutat, que surt en comptades ocasions.

Aquest 9 de juny els veïns recordaran, doncs, un dels dies en què la ciutat i una de les seves esglésies més importants d’aleshores van quedar profundament malmeses: el vespre en què l’exèrcit espanyol va bombardejar la basílica de Santa Maria del Pi. L’arxiver de la basílica, Jordi Sacases, assegura que l’atac va ser “quasi terrorista: buscava desmoralitzar la població més que no pas aconseguir un triomf important des del punt de vista militar. Es volia terroritzar la gent”. Però per les dades que hi ha en els documents històrics, sembla que no es va aconseguir ja que mesos després, el 12 de setembre (endemà de la derrota) l’església va continuar funcionant per enterrar els seus morts. Unes víctimes que ascendien almenys a 900 persones, segons els registres de l’època, la majoria nens: “pot semblar una xifra baixa, però per a la densitat de població de l’època (molt menor que la nostra) estem parlant de molta gent”, conclou Sacases.

El bombardeig de l’església del Pi, i les destrosses que va provocar en totes les cases de l’entorn, van ser un cop important per als veïns que aleshores vivien a Ciutat Vella. La parròquia era el centre de la vida social del barri, no només per les cerimònies religioses, sinó perquè s’hi realitzaven tasques de registre i arxiu, d’hospital, de cementiri (a la plaça de Sant Josep Oriol s’hi enterraven els morts durant la guerra) i fins i tot de refugi durant la guerra. Alguns soldats i monges es van refugiar durant el conflicte dins la mateixa església, aixoplugats pel mossèn d’aleshores, i ho van fer a sota del campanar. De fet, aquest punt era el més elevat de Barcelona a l’època, i es va convertir en un objectiu militar perquè era utilitzat com a vigia. El vicari, conscient dels riscos que tenia Santa Maria del Pi, va reforçar-ne l’estructura (sota la qual també van viure refugiades desenes de persones) i va cedir les campanes als ciutadans perquè les toquessin per avisar quan calia prendre les armes, o per motivar les tropes durant la batalla.

Durant l’atac del 9 de juny, l’únic que va quedar intacte va ser precisament el campanar, ja que l’església va patir danys importants. Tant és així que a ‘La Gaceta’ de l’època el titular principal va ser: “daños importantes en la inglesia de Santa Maria del Pi”. Els arxivers consideren que el fet que es destaqués en les cròniques significa que aquest podria haver estat el temple que va quedar més malmès durant la guerra. Les campanes que avui hi ha a la Basílica són encara les que hi havia fa 300 anys, però no passa el mateix amb la resta de l’edifici. Les bombes van caure majoritàriament damunt de l’absis i es va ensorrar l’altar major, on també es va produir un incendi. L’interior de l’església va quedar destrossat, i es va perdre el mobiliari i un valuós retaule renaixentista que s’havia conservat fins aleshores. L’únic que es va salvar va ser una imatge del segle XIV de la verge, fet que els ciutadans de l’època van interpretar com un miracle. En l’actualitat aquesta talla, testimoni de més de 300 anys d’història de la ciutat, continua rebent els visitants de l’església del Pi en el centre del temple.