Dolces però sense sucre

A la pastisseria Stop Sucre, tots els dolços són aptes per a persones diabètiques. A l’obrador, l’Isidre Puigbó ha canviat el sucre per una barreja de quatre edulcorants. Aquesta combinació, explica, compleix dues funcions, d’una banda aporta dolçor i de l’altra compensa el volum de producte que faltaria per haver suprimit el sucre. Pel que fa a la xocolata, la passtisseria l’encarrega a proveïdors que utilitzen maltitol. Aquest edulcorant substitueix el 50% de sucre que forma la xocolata que podem trobar als supermercats.

Puigbó assegura que la resta del procés artesà és el mateix, “en canviem la fórmula”. Tot i això, treballar amb edulcorants implica tenir en compte alguns detalls com que un pa de pessic amb aquest ingredient es torra més, per tant, cal treballar amb el forn a menys potència.

De cara a aquesta Pasqua, ja tenen encarregades una trentena de mones, que faran a mida dels gustos i les aficions dels clients.

Isidre Puigbó assegura que l’assignatura pendent de la rebosteria sense sucre és que, tret de la xocolata, hi ha poca oferta de productes industrials d’aquest tipus, com la melmelada o la gelatina.

Mones “sense”

En Lluís és padrí d’una nena celíaca, per això, li ha encarregat la mona a Jo També Sóc Al·lèrgic. De fet, la botiga ofereix mones per encàrrec per a diversos tipus d’al·lèrgies alimentàries i intoleràncies: sense gluten, sense llet, sense ous o sense fruits secs. La Núria Canturri, que està al capdavant de l’establiment, explica que encomanen els pastissos a diversos proveïdors per assegurar-se que els ingredients no es contaminin, és a dir, que si una xocolata ha de ser apta per a una persona intolerant a la lactosa no hagi estat en contacte amb altres xocolates que sí que en contenen.

Una d’aquestes mones “a mida” d’uns 500 grams i amb un ou de xocolata pot costar entre 20 i 40 euros en funció dels ingredients que s’hagin d’evitar. Núria Canturri explica que com més al·lèrgies s’hagin de tenir en compte, més pujarà el preu. A Jo També Sóc Al·lèrgic, ja han venut un centenar d’ous de xocolata i han encarregat una cinquantena de mones.

Una alternativa és fer-la a casa. Amb aquests cinc ingredients, podríem fer una mona per a una persona amb celiaquia i que tampoc no pot prendre ni llet ni ous.