Molts edificis emblemàtics de Barcelona, com la Monumental o l’Estació de França, han acabat en desús o infrautilitzats amb el pas del temps i, en part, es deu a la manca d’un programa cultural o d’ús públic que englobi tots els edificis de la capital catalana.

L’urbanista Maria Sisternas ha explicat que l’Ajuntament ha optat per construir equipaments nous, perquè considerava que serien més funcionals, destinats a acollir serveis municipals com biblioteques, escoles o hospitals, en lloc de reutilitzar edificis existents.

Per aprofitar aquests espais històrics, Sisternas ha parlat de dues opcions possibles: crear una comissió per estudiar tots els casos i buscar tant propostes com finançament, que és el que suggereix l’associació Barcelona Global, o destinar algunes d’aquestes finques a l’habitatge públic.

La Monumental té activitat un dissabte al mes

Com a exemple d’un espai emblemàtic infrautilitzat, Sisternas ha parlat de La Monumental. L’antiga plaça de toros era propietat de Pedro Balañá, que va ser, de fet, propietari de les tres places de toros que hi va haver a Barcelona: La Monumental, Les Arenes i El Torín.

En l’actualitat, un dissabte al mes s’organitza una jornada d’oci amb concerts i activitats infantils a La Monumental. Algunes propostes per ocupar l’espai parlaven de fer-hi una mesquita, però Sisternas apunta que l’edifici té una estructura molt lleugera i difícil de mantenir. De fet, assegura que a les graderies no hi pot pujar gent perquè necessiten un reforç estructural.

L’Estació de França

Estació de França

Maria Sisternas també parla de l’Estació de França com un edifici infrautilitzat perquè en altres ciutats finques similars s’han acabat reconvertint, com el Museu d’Orsay de París, que també era una estació antigament.

L’arquitecte Pedro de Muguruza, encarregat del Valle de los Caídos, va construir l’Estació de França, que es va inaugurar el 1929 amb motiu de l’Exposició Universal. És la segona estació més important de la ciutat, propietat d’Adif, i fins ara no s’ha previst cap ús per a l’espai. Algunes propostes, va explicar la urbanista, passen per obrir la infraestructura al Parc de la Ciutadella, però això anul·laria les vies del tren i l’estació quedaria obsoleta.

El Palau del Laberint d’Horta, una joia poc coneguda

Palau del Laberint d'Horta

El palau ubicat al Laberint d’Horta es va construir a petició del marquès d’Alfarràs i, actualment, està abandonat i, adverteix Sisternas, en ruïna progressiva. De fet, no s’hi pot entrar sense l’acompanyament de bombers, excepte a l’ala dreta, la part que es conserva millor i on hi ha una escola de jardineria.

Una de les propostes que s’han fet per aprofitar l’edifici és convertir-lo en un centre de referència del verd urbà a Barcelona i acollir-hi un equipament que potenciï la naturalització de Barcelona.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a