Cada setmana en Moha i l’Albert es troben i es posen al dia. S’han vist ja una dotzena de vegades en què han visitat punts destacats de la ciutat de Barcelona i han fet activitats, com veure jugar el Barça de futbol sala, una de les aficions d’en Moha, que practica aquest esport. L’Albert, que exerceix de mentor voluntari d’en Moha, ha visitat el centre Mirabolà per a menors no acompanyats de Sant Feliu de Llobregat, on viu el noi. I, en una altra ocasió, el jove ha acompanyat l’Albert i la seva dona a passejar el gos.
En això consisteix el programa de mentoria de la Generalitat de Catalunya per a menors estrangers no acompanyats. Es creen parelles i, juntes, duen a terme activitats que ajuden els joves a entendre millor la nostra societat, a aprendre més ràpidament l’idioma i a sentir-se més integrats. Els mentors, a més, exerceixen de referents adults més enllà dels professionals que ja atenen aquests nois als centres d’acollida.
En Mohamed Benkacem, que té 17 anys, és d’un petit poble del Marroc i té sis germans. Va arribar a la ciutat de Barcelona fa uns mesos, com tanta gent, buscant un futur millor. Quan al centre Mirabolà el van informar del programa de mentoria s’hi va acollir. Diu que n’està molt content perquè li ha permès entendre millor la ciutat, millorar l’idioma i conèixer gent nova.
L’Albert Dalmau, el mentor d’en Moha, volia fer un voluntariat “amb persones amb noms i cognoms al darrere”. Explica que la seva missió és la d’acompanyar el menor.
“A nivell pràctic hi ha tres àmbits que podem treballar: l’idioma, que conegui el país on ha arribat i que entengui millor la societat on viu.”
18 parelles de mentors i joves a Barcelona
En Moha i l’Albert són una de les 18 parelles que actualment hi ha a Barcelona formades per un mentor voluntari i un jove immigrant menor d’edat que ha arribat sol a la ciutat. En 12 d’aquestes parelles tots dos són de Barcelona i en les altres sis el jove viu al centre de Sant Feliu de Llobregat i el mentor a Barcelona. La bona rebuda del programa ha dut a la Generalitat a ampliar-lo. Ja hi ha set persones voluntàries formades i preparades a iniciar la relació immediatament a la ciutat. I aviat s’iniciarà una segona formació de mentors.
Segons el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, el programa de mentoria és també una manera de trencar estereotips a la nostra societat.
“No sé de qui és més gran la necessitat. Si dels joves d’entrar ràpid a la nostra societat o que la nostra societat entengui que aquests joves han vingut per quedar-se i són nois que volen treballar. Estan fent el mateix que feien els nostres avis, que és començar a treballar molt aviat.”