El veïnat de Ciutat Vella s’ha mobilitzat aquest dimarts al matí per intentar aturar tres desnonaments programats al districte, dos al Raval i un tercer a la Barceloneta. El que ha començat més aviat ha estat el del carrer d’en Robador, on l’Omar s’enfronta al tercer llançament. Es tracta d’un jove migrant que no té regularitzada la situació al país. Davant de casa seva s’hi han concentrat una cinquantena d’activistes ja a primera hora del matí.

Tot i això, la propietat —un fons d’inversió— ha manifestat que no vol dilatar més el procés i ha demanat que s’executi el desnonament tot i la mobilització veïnal. Finalment, al voltant de les 11 del matí i després que els Mossos d’Esquadra retiressin un a un els activistes que s’agrupaven a la porta de l’immoble, el desnonament s’ha executat. Des del Sindicat d’Habitatge del Raval expliquen que l’Omar té una cita per tramitar l’accés a la llista d’espera de la Mesa d’Emergència aquest dimecres, l’endemà del desnonament.

Un cas portat a les Nacions Unides

L’altre desnonament previst al Raval és el del carrer del Carme, 106. Aquest és el cas de la Danitza, que fa 16 anys que viu en aquest habitatge. De fet, fa pocs dies el Sindicat de Llogateres i la PAH van anunciar que havien decidit portar el seu cas a les Nacions Unides. Segons les entitats en defensa de l’habitatge, aquesta veïna té dret a tenir un lloguer social per ser una persona vulnerable. De moment, però, aquest desnonament s’ha pogut aturar i ha quedat posposat pel 7 de maig. En aquest temps la veïna i el sindicat d’habitatge esperen poder negociar el lloguer social que reclamen.

40 anys al barri i discapacitat del 80 %

Finalment, el tercer desnonament previst és al passeig de Joan de Borbó, 15, on viu una parella, el Jesús, que tothom el coneix com a Pitote, i la Conxi. Ella té una discapacitat de gairebé el 80 %. Són veïns del barri des de fa 40 anys, paguen un lloguer de renda antiga i el nou propietari ha decidit fer-los fora al·legant que al pis hi aniran a viure els seus fills. Asseguren que no tenen on anar i el veïnat reclama que es puguin quedar al pis.

Una setantena de persones s’hi han concentrat aquest dimarts al matí i la propietat ha ofert als inquilins una pròrroga d’un mes que finalment han acceptat. La nova data pel desnonament és el 17 de maig, que coincideix amb la vigília dels Cors Muts de la Barceloneta, una de les festes més importants del barri.

Amb aquest cas, a més, els sindicats d’habitatge del Raval i del Casc Antic denuncien que el barri de la Barceloneta és una zona clau per a l’especulació, especialment en l’any en què se celebrarà la Copa Amèrica de vela.