El Sindicat de Llogateres i la PAH ha decidit denunciar als tribunals el cas de la Danitza, una veïna que fa 16 anys que viu en un pis del carrer del Carme, 106, al barri del Raval. Expliquen que malgrat tenir dret a lloguer social per ser persona vulnerable, el fons voltor Optimum Re Spain l’ha demandada. En aquests casos, les entitats recorden que el deure de l’Administració pública és interposar procediments sancionadors contra els grans tenidors que incompleixen la norma. Afirmen, però, que Optimum encara no ha estat demandat per l’Ajuntament de Barcelona i que la Danitza podria ser desnonada d’aquí a dues setmanes.

Per això el Sindicat ha presentat un recurs al PIDESC —Pacte Internacional de Drets Econòmics, Social i Culturals—, supervisat per les Nacions Unides. Esperen que aquesta demanda ajudi a frenar el desnonament.

A la Danitza el contracte li va acabar el 2018. Gràcies a la intermediació del sindicat llogateres va aconseguir tres anys de pròrroga i un any més per la covid. A mitjans de 2023 li va arribar la demanda de la propietat. Serà el primer intent de desnonament si no s’atura.

“Pensen que són al Far West”

La portaveu de la PAH, Lucía Delgado, ha assegurat: “Hi ha fons o bancs que tenen superintegrat que han de complir la llei, però d’altres pensen que són al Far West i fan el que volen”. Delgado aclareix que les entitats no volen sancions, sinó lloguers socials. Creu que les administracions, en aquest cas l’Ajuntament i la Generalitat, han de garantir que es compleixi la llei.

L’Ajuntament diu que treballen sobre el cas

Els serveis d’Habitatge de l’Ajuntament asseguren que “estan treballant sobre aquest cas, amb l’estudi d’un possible expedient sancionador, ja que a priori aquest cas compliria els requisits de la llei 24/2015″. Afegeixen a més que “aquesta actuació no és única, ja que prèviament s’ha realitzat un requeriment a la propietat perquè oferís aquest lloguer social” i afirmen que “actualment s’està tramitant el cas a la Mesa d’Emergències per poder accedir a lloguer social”.

D’altra banda, expliquen que la propietat no ha volgut arribar a cap acord, ja sigui amb el programa Reallotgem, la formalització d’un nou contracte o un acord de pagament de quotes.

Una finca on ja hi han hagut intents de desnonaments

La finca on viu la Danitza, el número 106 del carrer del Carme, va ser l’escenari, fa unes setmanes, d’una jornada de protesta contra diversos intents de desnonament al barri, tres dels quals en aquest bloc. Finalment, un d’ells es va poder aturar. Ara mateix, en aquesta finca hi viuen quatre unitat familiars.