El ministre de Justícia, Rafael Catalá, s’ha mostrat molt crític amb la decisió de la Mesa del Parlament de querellar-se contra el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena. Afirma que “presentar querelles contra jutges em sembla que s’acosta molt a les amenaces, a les coaccions” i considera que “és impropi d’una societat democràtica, avançada, europea, de l’any 2018”. Catalá ha dit també que “algunes minories” s’han apropiat de les institucions i ha qualificat de “baixa qualitat democràtica” la iniciativa de la cambra catalana.

Rafael Catalá considera que “emprendre iniciatives penals està fora de l’àmbit raonable propi d’una institució plural com és un Parlament”, i creu que la querella contra Llarena està motivada perquè una part de la cambra no comparteix les decisions del magistrat. En aquest sentit, ha alertat que usar recursos públics “per alguna cosa que no correspon” pot tenir “risc” d’estar cometent malversació de fons, i ha remarcat que la decisió s’ha pres malgrat que els lletrats del Parlament s’hi han mostrat contraris. Considera que tirar-ho endavant és una “desautorització als serveis tècnics del mateix Parlament”.

El titular de justícia també ha qualificat d'”absolutament vergonyós” i “impropi de la política i del seny català” que hi hagi gent que porti escorta “perquè els estan amenaçant suposats lluitadors de la República i per les llibertats”. Catalá considera que aquests grups, que no ha concretat quins són, “estan fent de l’amenaça, les coaccions, els ‘escraches’ i les pintades el seu model d’acció”.

El ministre Catalá ha fet aquestes declaracions abans de presidir l’entrega de dues Creus de Sant Raimon de Penyafort, la màxima distinció del món jurídic. S’han atorgat a dos exdegans de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, Luis del Castillo i Oriol Rusca. En el discurs de lliurament, Catalá ha dit que “no hi ha comportament més saludable en democràcia que seguir el camí que ens marca la nostra Constitució i l’estat de dret“, i ha advertit que “quan no es respecta el dret, quan s’incompleix la llei, per molt visibles que siguin aquests casos enfront a la invisibilitat dels milers que compleixen la llei, els responsables, sens dubte, n’han de carregar les conseqüències, per això val més prevenir que curar”.

Lliurament de dues Creus de Sant Raimon de Penyafort