Coincidint aquest 14 d’abril amb el 87è aniversari de la proclamació de la República Catalana per part de Francesc Macià, el CDR Barcelonès ha donat el tret de sortida a un seguit de xerrades, debats i activitats que han anomenat la Setmana Republicana, que acabarà el dia de Sant Jordi. S’ha inaugurat a la plaça del Rei aquest divendres amb l’acció Fem volar Borbons, que ha consistit a deixar anar globus grocs que portaven, penjant, retrats de diversos reis Borbons.

Segons el CDR Barcelonès, l’aniversari de la proclamació de la República Catalana, hores abans de la constitució de la Segona República Espanyola, “és motiu de celebració i serveix per recordar a la societat espanyola que una altra cultura política no autoritària ha existit, encara que de forma precària, en el si del seu estat”.

Consideren que la monarquia actual i el govern estatal, “el règim del 78”, serveixen per defensar “les oligarquies polítiques i econòmiques sorgides del franquisme” i “per evitar qualsevol transformació de l'”statu quo”. Per posar fi a això, afegeixen des del CDR que “s’ha de crear un procés constituent i participatiu, des de baix”, i “retornar al poble el poder popular”. També han aprofitat l’acte inaugural per denunciar l’Estat repressor, que els “acusa de terroristes”. Han reivindicat l’acció no violenta i han demanat solidaritat a la “resta de pobles de l’estat”.

A més de fer enlairar els globus amb les imatges dels monarques, diverses persones han llegit un manifest i un grup d’actors, entre ells Enric Majó i Manel Barceló, han recitat poesia. Una coral ha tancat l’acte cantant cançons populars, entre ells Els Segadors, l’himne de Catalunya.

Acció del CDR a la plaça del Rei

El CDR Barcelonès està format pels CDR de Badalona, Casc Antic, Sant Gervasi Cassoles, l’Esquerra de l’Eixample, Santa Coloma de Gramanet, la Marina, les Corts, la Sagrera, Navas, el Congrés i els Indians, CDR9, Sant Antoni i Sants.