En el comunicat el ministre belga també explica el procediment que s’ha de seguir després de l’ordre de detenció europea que l‘Audiència Nacional ha fet contra el president Carles Puigdemont i els seus quatre consellers, destituïts per l’executiu espanyol amb l’aplicació del 155. En el text explica que aquest procés substitueix l’extradició, que no existeix entre els estats membres de la Unió Europea. El ministre també recorda que les causes que permeten rebutjar una ordre també continuen vigents. “En algunes ocasions es permet rebutjar l’execució d’una ordre d’arrest europea”, puntualitza el ministre.

Geens també recorda que l’ordre de detenció europea es pot cursar si els fets jutjats són punibles amb almenys un any de presó a l’Estat emissor. El ministre belga també ha explicat que durant el procediment la persona és privada de llibertat després de rebre l’ordre i ha de comparèixer davant del jutge d’instrucció en 24 hores. Serà aquest jutge el que decidirà si manté l’individu detingut.

En un principi, segons explica al comunicat el ministre, la decisió sobre si s’executa o no l’ordre de detenció la pren la Sala del Consell en un termini de 15 dies. Però després, tant la fiscalia com la persona involucrada pot apel·lar la decisió davant la Divisió d’Acusació, que té uns altres 15 dies per prendre la decisió. Per tot això, una decisió que es pren per segona instància, té un termini de 30 dies. Tot i que recorda que encara és possible un recurs de cassació. La decisió final s’ha de prendre en un termini de 60 dies, prorrogat a 90 en circumstàncies excepcionals.

Si finalment es decideix executar l’ordre, la persona es lliurarà a les autoritats de l’Estat emissor dins dels deu dies següents a la decisió d’execució. El ministre ha fet públic el comunicat a través d’un tuit.

La Fiscalia belga estudiarà l’ordre de detenció abans d’enviar-la a un jutge

Cal recordar que la fiscalia belga ja va rebre aquest divendres l’ordre de detenció i lliurament contra els quatre consellers i Carles Puigdemont, que són a Brussel·les. El portaveu de la fiscalia, Eric Van Der Sjipt, ha assegurat aquest dissabte que primer estudiaran l’ordre i després la remetran al jutge d’instrucció.

Carles Puigdemont diu que col·laboraran amb la justícia belga

El mateix Carles Puigdemont ha expressat a través d’un missatge a Twitter que, tant ell com els consellers que estan a la capital belga, Meritxell Serret, Toni Comín, Lluís Puig y Clara Ponsantí, estan preparats per col·laborar plenament amb la justícia belga.