L’anunci ha arribat després que les dues entitats hagin convocat les seves executives per analitzar quines havien de ser les reaccions dels municipis davant l’empresonament de la meitat del govern de Carles Puigdemont.

A part de l’acte de Brussel·les, les dues associacions han anunciat que el món municipal també es desplaçarà a Madrid el pròxim dijous per donar suport als membres de la Mesa del Parlament citats a declarar davant del Tribunal Suprem i que tots ells participaran “activament” en la manifestació que ha convocat l’Assemblea i Òmnium el diumenge 12 de novembre a Barcelona.

D’altra banda, han mostrat el seu suport a qualsevol convocatòria de vaga o aturada de país que tingui un ampli consens. Durant la roda de premsa, que ha tingut lloc aquest dijous, l’ACM i l’AMI han expressat el seu compromís inequívoc del món municipal català cap a la democràcia i han reiterat que només reconeixeran com a govern legítim aquell que va ser “escollit a les urnes”. Els presidents de l’ACM i l’AMI, Miquel Buch i Neus Lloveras, han instat la comunitat internacional que “deixi d’obviar la vulneració de drets fonaments” dels polítics catalans i ha demanat l’alliberament dels “presos polítics”.

Lloveras i Buch també han dirigit un missatge de suport als consellers i al vicepresident empresonats, a més de les seves famílies, i n’han condemnat l’empresonament “il·legal”, i els han agraït “tot el que han fet perquè el país pugui votar”.