Lamela ha dictat dues ordres per a cada un dels consellers i per al president Carles Puigdemont. Una de les ordres és concreta per a Bèlgica, on se’ls ha vist per última vegada. L’altra és una ordre de cerca i captura nacional i internacional de tots cinc, a través de Policia Nacional, Guàrdia Civil i Interpol, per si s’han desplaçat i ja no són a Brussel·les. L’ordre europea de detenció es cursa a través de la Fiscalia Federal belga, però també s’han introduït al programa Sirene de la policia.

Segons Europa Press, la Fiscalia Federal belga ja ha rebut el document, que s’ha enviat ja traduït. Asseguren que aquestes ordres seran examinades aquest dissabte i recorden que en les pròximes hores serà designat un jutge d’instrucció perquè decideixi quins passos s’han de seguir.

En l’ordre se’ls atribueix cinc possibles delictes a cadascú: rebel·lió, sedició, malversació, desobediència i prevaricació. A més, en les resolucions la jutgessa desestima la petició que havien fet Puigdemont, Comín i Serret de declarar per videoconferència. Segons la resolució judicial, “no concorren cap dels casos per autoritzar la mesura”. A més, Lamela diu que no ho poden fer per videoconferència perquè no han dit ni on viuen de Bèlgica, i a més assegura que Puigdemont i els consellers vivien fins al 28 d’octubre a Catalunya i que només han marxat per fugir de la justícia.

En les interlocutòries, Lamela detalla tots els fets que han motivat la persecució penal del Govern Puigdemont. En ella assegura que entre altres coses, són qui van organitzar el referèndum de l’1 d’octubre per aconseguir la “secessió de Catalunya de la resta d’Espanya”. A més, apunta que per aconseguir-ho van usar “la força intimidatòria i violenta dels sectors independentistes de la societat, fent una crida a la insurrecció, contravenint i desafiant l’ordre constitucional”.

Lamela acusa Puigdemont d’haver promogut manifestacions i actes “abandonant a la societat la idea que tenien dret a l’autodeterminació”. Assegura que d’aquesta manera ha volgut fer néixer la creença de la legitimitat de les actuacions contra el poder constituït a l’hora de defensar el dret d’autodeterminació.

Fins a les vuit del vespre Lamela ha estat estudiant la petició de la fiscalia, que demanava acordar una ordre internacional per detenir el president Puigdemont i els consellers que són amb ell a Brussel·les, ja que no van comparèixer per declarar a l’Audiència Nacional. En la sol·licitud, el ministeri públic argumentava que “consten reiterats intents d’entregar la citació al seu domicili, així com reiterades trucades telefòniques de les quals s’ha fet cas omís”. A més, també deia que Puigdemont “ha manifestat públicament la intenció de no comparèixer i va sol·licitar, igual que Comín i Serret, efectuar la declaració per videoconferència sense oferir, però, cap dada de la seva localització actual”.